More

  Spavaća soba u FBiH, a dnevni boravak u RS

  U kojem su entitetu, mještani kažu, sasvim im je svejedno, veliku politiku ne vode već svakodnevnu brigu za golo preživljavanje.

  Petnaestak mještana sela Slivnica za svoje selo kažu da je svačije i ničije. Pola ovoga mjesta se nalazi u Republici Srpskoj, a pola u Federaciji BiH. Granica dijeli imanja, ali i kuće. Entitetska granica dijeli kuću Radovana Svrdlana.

  Spavaća soba mu se nalazi u Federciji, a dnevni boravak u RS-u. S obzirom da gotovo dvadeset godina živi na liniji ragraničenja, u šali kaže, uvijek je na relaciji dva entiteta.

  “Imam kuću i u Federaciji i u RS-u. Familija kad dođe, ko hoće da živi i spava u jednom dijelu, ko voli RS ide na ovaj dio, ko voli Federaciju ide lijevo, tako da imamo mir”, šali se Radovan Svrdlan.

  Porez kaže nikome ne plaća, jer ne zna kome pripada. Struju plaćaju u Trebinju, međutim u većini slučajeva ne zna kome se obratiti jer su nadležnosti podijeljene između dva entiteta.

  “Malo je nezgodno, jer, što ono kažu, ni tamo ni vamo. Npr. vlasti – obraćaš se jednim i kažu ‘to je Federacija, mi to ne možemo iz Trebinja’, obratiš se drugima kažu ‘a to je RS’. Baš smo neutralni, nigdje smo, ni na nebu ni na zemlji”, ocjenjuje Dragana Svrdlan.

  Kuća Miće Ćurtovića dejtonskom je podjelom završila u Federaciji. Na pitanje čija bi policija došla na uviđaj, kada bi se nešto dogodilo, odgovor ne zna.

  “Tačno ne znamo, više smo privezani Trebinju, jer policija iz Ravnog ako dolazila mora opet doći preko Trebinja, tako da bi zvali trebinjsku policiju, a bi li oni došli ili ne to je druga priča”, kaže Ćurtović.

  Kuća u jednom, a njiva u drugom entitetu, sudbina je to koja je zadesila Čedomira Marinovića. Priča nam, brojni su problemi mještana ovog sela koje nema rasvjetu, vodu …Veliki problem im predstavljaju i mine, koje se nalaze oko 150 metara od kuća.

  “Jedino stočarski kraj i nešto šume bi mogli malo koristiti, ali ne možemo jer bi trebala jedna dozvola iz Ravnog, druga dozvola iz Trebinja. To je jedno, a drugo što je minirano do takve mjere da to nije moguće koristiti”, ističe Marinović.

  U selu je pet domaćinstava, sa oko 15 stanovnika, koje se uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom. U kojem su entitetu, mještani kažu, sasvim im je svejedno, veliku politiku ne vode već svakodnevnu brigu za golo preživljavanje.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventeen − = eight