More

  Spasilačka ekipa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine krenula za Tursku: Ispratili ih predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Spasilačka ekipa, sačinjena od ukupno 10 pripadnika iz Odsjeka civilne zaštite Odjeljenja za javnu sigurnost i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, večeras je krenula u misiju pružanja pomoći područjima koja su pogođenim zemljotresom na jugu Turske i Sirije.

  „Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na sjednici donijela Odluku o izdvajanju novčane pomoći iz sredstava rezervi u iznosu od 50.000,00 KM koja će se posredstvom Crvenog krsta/križa Brčko distrikta distribuirati i staviti na raspolaganje područjima pogođenim zemljotresom.  Drugi vid u pružanju urgentne pomoći ogleda se u činjenici da će naših 10 spasilaca iz Brčkog biti dio kontingenta civinih zaštita koje idu iz Bosne i Hercegovine“ kazao je na ispraćaju gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

  On je podsjetio na veliku podršku spasilačke ekipe iz Turske koju je Distrikt dobio tokom poplava koje su zadesile ovo područje tokom 2014.godine, te je večerašnji odlazak brčanskih spasioca vid uzajamne podrške kao i civilizacijska obaveza.

  Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić napomenuo je da se radi o samoodrživoj ekipi spasioca. „Tim koji šaljemo je samoodrživ, to znači da su obezbijeđeni sa šatorima, grijalicama, agregatima, medicinskom opremom, te materijalima za potrebe spašavanja ljudi iz ruševina“ izjavio je Bratić.

  „Mi smo ekipa od 10 spasioca i svi smo obučeni za pronalaženje, potragu i spašavanje unesrećenih iz ruševina. Planirano je da na tom području ostanemo 10 dana i zasigurno ćemo dati sve od sebe“ istakao je Slaviša Lazendić, vođa spasilačkog tima.

  Brojna delegacija ispratila spasioce

  Osim Gradonačelnika Kadrića, šefa Odjela za javnu bezbjednost Bratića, šefa Pododjela za zaštitu i spašavanje Miće Simikića spasilački tim su ispratili zastupnici u skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: prim.dr. Zijad Nišić, Mehmedalija Karamujić, Uroš Vojnović, dr. Nusret Kusturica, te šefovi Vladinih Odjela Nedim Hamzabegović, Sead Šadić i Majazudin Vehabović.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = 1