More

  SP, SBB i NiP: Otvoreno pismo supervizoru za Brčko distrikt BiH

  - Advertisement -

  Na prvoj Skupštini BDBiH pod tačkom 2. Izbor komisija smo ukazali na kršenje pozitivnih propisa, tim povodom se obraćamo supervizoru BDBiH:

  Otvorenim pismom:

  Poštovani supervizore za Brčko distrikt BiH, Vaša ekselencijo gospodine Majkl Skenlane,

  prvo skupštinsko zasjedanje po našem mišljenju je pokazalo da trenutna vladajuća većina mehanizmom broja ruku nastavlja kršenje propisa BdBiH jer je pri izboru I formiranju skupštinskih komisija prekršila član 39. stav 3. I stav 7.Poslovnika o radu Skupštine  gdje se u stavu 3. kaže da svaka skupštinska komisija ima najmanje pet članova, a  skupštinska većina je izabrala komisiju za Spomenike I nazive ulica koja broji tri člana.

  Tačno je da je to posebna komisija I da se ona formira na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine u kojem nije definisan broj članova komisije jer je on već definisan ovim gore pomenutim članom.

  Na sjednici komisije za kršenje poslovnika smo takođe preglasani ali nas čudi mišljenje stručne službe skupštine koja tvrdi da se nisu desile povrede poslovnika.

  Stavom 7. poslovnika je definisano srazmjerno učešće u komisijama prema broju mjesta koja zauzimaju političke stranke I nezavisni zastupnici u Skupštini, takođe ovaj stav nije ispoštovan obzirom da se jedan poslanik se nalazi u sedam komisija, od ukupno 14, takođe u komisiji za budžet koja je od krucijalnog značaja za prihode I rashode se nalaze 2 člana iz jedne političke partije.

  Opozicija nije srazmjerno zastupljena u skupštinskim komisijama gdje od 14 komisija imamo jednog ili dva predsjednika, nismo zastupljeni u komisiji za budžet, komisiji za nadzor rada policije, zakonodavnoj komisiji, … I ako poslovnik daje mogućnost I većeg broja članova komisije, vladajuća većina nas na ovaj način želi zaobići u parlamentarnom radu te nastavljaju trend da se opozicija nigdje ne uvažava a time se takođe ne uvažava volja oko 10.000 glasača.

  Nadamo se da će te reagovati I svojim autoritetom ovako bahato ponašanje skupštinske većine u samom početku zaustaviti jer na ovaj način osnovni segment rada skupštine a koji čine skupštinske komisije vladajući žele omalovažiti I na taj način nastaviti zloupotrebu skupštinskih komisija.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img