More

  SP Brčko: Veliki UPITNIK nad školskom 2020 – 2021. godinom

  - Advertisement -

  Opštinski odbor Socijalističke partije Brčko uputio je danas saopštenje koje prenosimo u cijelosti, bez ikakvih izmjena.

  • Krizni štab donio je 09.4.2021. godine NAREDBU po kojoj se na nastavu vraćaju učenici završnih razreda osnovne (deveti razred) i završnih razreda srednjih škola (četvrti razred), te učenici od prvog do petog razreda osnovnih škola. Časovi su skraćeni na 35 minuta. Javnosti nije objašnjeno šta će se dogoditi sa nastavom za učenike koji nisu obuhvaćeni ovom naredbom, osim da je za njih produžena obustava nastave.

  Kako nastava na daljinu (popularno zvana onlajn nastva) nije definisana Zakonom, sve navedeno praktično znači, da će učenici koji nisu obuhvaćeni naredbom, biti oštećeni za realizaciju fonda nastavnih časova i gradiva iz nastvanog plana i programa, što će neminovno uticati na njihovu budućnost. „RUPE“ u gradivu i znanju nisu sanirane još od nespretno izvedene onlajn nastave sa početka pandemije, gdje su učenici uskraćeni za gotovo trećinu predviđenih časova na kojima je trebalo da nešto nauče ili odgovaraju ono što su naučili. Nove praznine nastaju novembarskom obustavom nastave, a situacija sa kojima smo suočeni ovih dana ne obećava da će se stanje na ovom polju popraviti.

  Javnost jednostavno ne može da razumije inertnost prosvjetnih vlasti po tom pitanju. Nije jasno zašto nema dopuna Zakona o obrazovanju ili novog Zakona, kojim bi se omogućila uspostava nastave na daljinu, te redukovanje i prilagođavanje plana i programa novonastaloj situaciji. Na taj način omogućilo bi se našim učenicima da pandemija što je moguće manje utiče na njihovo obrazovanje, a samim tim i na njihovu budućnost i budućnost Distrikta.

  Ima li Vlada plan šta učiniti sa ovom školskom godinom ili se povija pred naletima događaja koji diktiraju njene nespretne poteze?

  Šta će se dogoditi sa ovom školskom i nastavnom godinom? Posebno treba apostrofirati ulogu Šefa odjeljenja za obrazovanje – valjda je njegov posao da rješava probleme u svom resoru. Zašto izmjene Zakona o obrazovanju nisu poslane na Vladu koja bi ih delegirala Skupštini na usvajanje?

  Treba li javnost objašnjavati Šefu obrazovanja šta je njegov posao?

  Treba očekivati da se šef određenog resora bori da rješavanje problema iz njegove nadležnosti bude prioritet Vlade, međutim u ovom slučaju ostaje utisak da će se problemi riješiti sami po sebi.

  S tim u vezi postavljamo Šefu odjeljenja pitanja i čekamo odgovor :

  Da li će se sa ostvarenim minimumom nastavnog procesa završiti školska godina, a za propušteno gradivo čekati „NEKO BOLJE VRIJEME“ tj. ostati trajni hendikep među generacijom koja se obrazovala u Brčkom tokom pandemije ili Šef ima neko rješenje kojim bi se pokušalo nadoknaditi izgubljeno gradivo?!

  Mnogo je pitanja bez odgovora na koje čeka već umorna brčanska javnost, a posebno roditelji učenika kojima Vlada duguje odgovore šta će se desiti sa obrazovanjem njihove djece?

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img