More

  SP Brčko: Pozivamo šefa Odjeljenja za obrazovanje da i sebi uvede rad subotom

  Opštinski odbor Socijalističke partije Brčko uputio je danas saopštenje koje prenosimo u cijelosti, bez ikakvih izmjena.

  • Najnovija odluka šefa Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta dokaz je rasula i neprofesionalnosti u ovom resoru, na koje smo i ranije ukazivali. Događaji upravljaju šefom Odjeljenja, a ne on događajima, što je i sam potvrdio u obrazloženju Odluke o nadoknadi nastave rekavši da je ista „iznuđena“. Svjesni smo da je šef naslijedio haotično stanje u Odjeljenju koje je od krucijalnog značaja za Brčko distrikt BiH, ali nijednim svojim gestom nije pokazao da je dorastao situaciji i da želi uvesti red u haos u kojem je prihvatio biti odgovorna ličnost.

  Prioritet mu nije bio da uvaži preporuke radne grupe o nadoknadi nastave, da zakonski reguliše nastavu na daljinu i prilagodi zakonsku regulativu koja tretira obrazovni proces novonastalim uslovima pandemije u kojima živimo – evo, već, cijelu godinu, a kraj joj se ne nazire.

  Politika se duboko umiješala u obrazovanje i iz njega protjerala struku. Prema informacijama kojima raspolažemo, za donošenje odluke o radnim subotama je traženo mišljenje struke, ali se nije postupilo po prijedlozima iste. Pitamo šefa za Obrazovanje – zašto nije usvojen nijedan prijedlog radne grupe koja je bila zadužena za prijedlog modela nadoknade nastave?

  Posebno je pitanje kako će, osim obrazovnog procesa, djeca nadoknaditi aspekt socijalizacije u vršnjačkoj grupi, kad imamo u vidu da postoje rizične grupe djece kojima ni redovan, a kamoli ovakav proces školovanja nije prilagođen – djeca s hroničnim oboljenjima, djeca s poteškoćama u razvoju, što, opet, nije bilo predmet promišljanja.

  Zbog svega navedenoga od šefa Odjeljenja za obrazovanje, te šefova Pododjeljenja , očekujemo i tražimo da se uključe u svoj posao, predlože mjere koje struka odobrava i koje može na odgovarajući način provesti u korist svih, a prvenstveno djece, te da se solidarišu s učenicima, roditeljima, nastavnicima i profesorima i da uvedu radne subote i za sebe.

  Ovo, prije svega, tražimo i očekujemo jer bi bilo, u najmanju ruku, profesionalno očekivati da Odjeljenje bude na raspolaganju svim osnovnim i srednjim školama svakog radnog dana, kao oni koji su dužni pružiti podršku zaposlenima o svim pitanjima koja mogu da se pojave u procesu rada.

  Od gradonačelnika Brčko distrikta i predsjednika Skupštine očekujemo da donesu odluku kojom se od šefa Odjeljenja za obrazovanje i zaposlenih u istom traži da se sve radne subote, u punom radnom vremenu od 7.30 do 15.30 časova, nalaze na svom radnom mjestu – bez finansijske nadoknade, jer su to već naplatili, a nisu odradili, prateći stanje za koje tvrde da su kreirali nastavnici i profesori.

  Još jednom – pozivamo na preispitivanje pomenute odluke, te konsultovanje sa strukom koja nadoknadu, kako je to i do sada bilo uobičajeno, predlaže u junu. Pozivamo na odgovornost i ozbiljnost uzimajući u obzir COVID-19 situaciju i svakodnevni rast broja zaraženih u Brčkom. Zdravom razumu je neobjašnjivo da se u vrijeme boljeg epidemiološkog stanja nastava prekidala, a da se sada, sa većim brojem zaraženih na dnevnom nivou, vrši nadoknada subotama.

  Ovakav prijedlog može proizvesti i niz drugih problema za sve one koji direktno učestvuju u obrazovnom procesu, počevši od bezazlenijih – organizacije prevoza djece do vakcinacije prosvjetnih radnika, bolovanja u slučaju porasta zaraženih i sredstava potrebnih za eventualno novo zapošljavanje.

  U zemljama regiona, poput Republike Srbije, ovo je pitanje prioriteta, u Brčkom – potpune nespremnosti za ozbiljan rad.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI