Solak: Ugroženom stanovništvu na području Busovače i Kiseljaka dostavljena pitka voda

  Na terenu je šest cisterni Federalne uprave civline zaštite.

  Foto: AA

  Ekipe Federalne uprave civilne zaštite s kolegama iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo i Profesionalnom vatrogasnom brigadom obezbijedili su vodu za piće i tehničku vodu za poplavom ugrožene stanovnike u mjestima oko Busovače i Kiseljaka, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

  “Vidjet ćemo koliko će se još dugo trebati dopremati pitka voda za ta mjesta. Mislim da neće trebati nešto pretjerano dugo. Radi se na terenu da se osposobi vodovod i sve ono drugo što je potrebno za najosnovnije životne potrebe”, navodi Solak.

  Na terenu su, kaže, od jučer sa šest cisterni Federalne uprave civline zaštite.

  “Konstantno po naseljima razvozimo vodu ljudima kojima ona treba. Danas ćemo vidjeti još ova područja gdje je potrebno da se dopremi tehnička voda, nešto dodatno i očistiti. Tako da smo na terenu konstantno”, ističe Solak.

  Naglašava da se situacija kada su u pitanju poplave uveliko smirila.

  “Stanje je pod kontrolom. Radi se na raščišćavanju otpada i nanosa koje je voda nanijela. Ispumpali smo vodu iz skoro svih objekata u kojima je bilo. Ispumpali smo vodu i oko kuća gdje je bila potreba za takvim aktivnostima. Radili smo podjelu isušivača u one objekte gdje je voda ušla”, kaže Solak.

  Radi se o oko 200 objekata samo u Busovači gdje se radilo na ispumpavanju vode.

  “Radilo se i tamo prema Kiseljaku, Lašvanskoj dolini te prema Docu i Travniku, kao i prema Zenici. Koliki je ukupan broj objekata to će vrlo brzo kolege iz općinskih službi znati. Bit će vrlo brzo sačinjen izvještaj i dostavljen tačan broj objekata”, navodi Solak.

  Za danas je najavljena i posjeta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ugroženim područjima Zeničko-dobjskog i Srednjobosanskog kantona.

  “I s njim ćemo obići cijeli teren. Vidjeti ćemo još jednom ako se nešto može uraditi. Trenutno su aktivnosti na uspostavljanju neometanog saobraćaja kroz one saobraćajnice koje su bile oštećene. Pokušat ćemo da se to odmah riješi. Ondje gdje će trebati raditi neke projekte, to će ići u nekom narednom periodu”, istakao je Solak.

  Postoji još most kod Novog Travnika koji se urušio, kaže Solak, pa je putna saobraćajnica prekinuta. To će se, navodi, morati adekvatno riješiti.

  Razriješila se i situacija s poplavama u Pazariću gdje komšije nisu najadekvatnije odgovorile na saradnju u njihovom saniranju.

  “Voda se već u nedjelju uveliko počela povlaćiti tako da je i taj dio riješen. U nekoliko kuća je voda ušla. Ostalo su većinom bili pomoćni objekti, neke ostave. Nije bilo ništa značajno. Tako da je taj dio dobro prošao”, naveo je Solak.

  Iza nabujalih rijeka koje se polako povlače u svoja korita ostaju zapanjujuće slike sa velikim količinama plastike, flaša i drugog otpada.

  “Mi smo apelovali i 2014. godine. Bilo je veliko smeće i velike količine otpada koje su tada rijeke izbacile. To smo govorili da moramo biti odgovorni, da ne smijemo te stvari raditi, da rijeke nisu kontejneri, nisu odlagališta… Ali, evo za pet godina što se tiče toga ništa se nije promijenilo. Uvijek će nam biti neko drugi kriv što je voda izbacila onoliku količinu smeća i otpada”, navodi Solak.

  Kaže kako je išao, obilazio teren i tražio i neko opravdanje za smeće koje su rijeke i ovaj puta izbacile.

  “Puhao je jak vjetar, nanio je svašta u rijeke. Ali, bili smo mi tu i prije vjetra i svi smo vidjeli na šta naše rijeke liče. Oni koji žive kraj rijeka, lijepo je to ljeti i sve. Ali, rijeke nose određenu opasnost. I način postupanja prema rijekama je drugačiji. Tako da i oni ljudi koji žive kraj rijeka moraju voditi računa o njoj, o koritu… To nije odlagalište”, poručio je Solak.

  Na općinskim i svim onim drugim službama koje se bave održavanjem rijeka i riječnih korita je, kaže Solak, da trebaju da naprave adekvatne planove rješavanja tih korita da se uređuju, da se vodi računa o njima.

  “Ne može se prepustiti da rijeka sama sebe uređuje oko korita. Treba voditi računa i o sjeći drveća, košenja, uklanjanja nepotrebnog drveća, raditi utvrdu obale na onim mjestima gdje treba. Ne treba dozvoliti divlju gradnju da neko suzi korito rijeke i stavi dvije cjevčice da bi napravio sebi parking. A tome smo svjedoci. To smo vidjeli. Na desetine je takvih mjesta. I kada se izlije onda nam je svako drugi kriv”, ističe Solak.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = thirty five