Solak: Mirna noć, prati se rijeka Sava, na nekoliko područja registrovana klizišta

  - U ovom trenutku prati se rijeka Sava. Zabilježen je nivo rijeke koji svakako neće ništa značajno uzrokovati. Ovaj nivo Save će se zadržati sigurno dva, tri dana i onda će biti značajno opadanje. Neće biti alarmantnih niti neželjenih situacija, rekao je direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak

  Foto: Arhiv AA

  Nakon poprilično mirne noći nastavljaju se aktivnosti na uklanjanju viška vode na poplavljenim područjima u Federaciji BiH. Prati se i situacija na rijeci Savi, a na pojedinim područjima zabilježena su i klizišta koja ne ugrožavaju stanovništvo, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

  “Nakon poprilično mirne noći nastavljaju se aktivnosti na uklanjanju viška vode, dakle, vode koja se našla u dvorištima pojedinih objekata i podrumskim prostorijama. To radimo od jutros. Nije zabilježeno daljnje razvijanje nesreće, nemamo zabilježenih negativnih trendova”, izjavio je Solak.

  Fokus će i dalje biti na eventualnoj pojavi klizišta.

  “Ima sitnih, malih odrona. Bilo je određenih pomjeranja tla. Imamo pojavu klizišta u Gradačcu, Gračanici, dva klizišta u Bihaću i u Donjem Vakufu. Nijedno klizište nije alarmantno. Prati se situacija. Ne ugrožavanu stambene objekte. Tu će svakako na teren izaći određene agencije da pregledaju teren i vide da li je to opasno i koji je stepen oštećenje”, rekao je Solak.

  Smatra da predstoji poprilično dug period da se sve to vrati u normalu.

  Solak je podsjetio i da u narednom periodu nisu najavljene značajnije padavine koje bi mogle značajno promijeniti nivoe rijeka i voda.

  “U ovom trenutku prati se rijeka Sava. Zabilježen je nivo rijeke koji svakako neće ništa značajno uzrokovati. Ovaj nivo Save će se zadržati sigurno dva, tri dana i onda će biti značajno opadanje. Neće biti alarmantnih niti neželjenih situacija odnosno nema opasnosti po stanovništvo koje živi duž nasipa na rijeci Savi, poručio je Solak.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty seven − = 27