More

  Solak: Dosta požara u BiH namjerno je izazvano

  Hrvatska je odlučila poslati dva kanadera da gase požare kod Ljubuškog.

  - Advertisement -

  Fahrudin Solak, direktor Uprave civilne zaštite Federacije BiH, upozorio je kako je evidentirano dosta požara na području tog bh. entiteta koji su namjerno izazvani. Stoga je u više intervencija zatražena intervencija policije.

  “Namjerno se palila neka stara trava da što prije izgori ili slično. Većinom su to požari koji su namjerno izazvani i mi ćemo svakako i dalje tražiti asistenciju policije”, naveo je Solak.

  Potvrdio je da je dosta požara u Federaciji BiH ugašeno.

  “Ima još nekoliko aktuelnih požarišta. Gasilo se na području Ljubuškog, na pograničnom području Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i taj dio smo uspješno završili. Trenutno su na terenu naši pripadnici, a i dalje dežuraju kolege vatrogasci. Na tom prostoru smo pored naših snaga imali i kolege iz Hrvatske na tom pograničnom dijelu kanaderima”, naveo je Solak.

  Požar na Dinari još uvijek gori i zbog minskih polja može se gasiti samo iz zraka, naveo je Solak, pa je gašenje izvođeno uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH.

  Još uvijek gori kod Čapljine i Donjeg Vakufa.

  Pomoć iz Hrvatske

  Pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva protupožarna zrakoplova prethodno su upućeni u Bosnu i Hercegovinu na ispomoć kod gašenja velikih požara koji su zahvatili područje Ljubuškoga.

  Hrvatska Vlada prihvatila je zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje o uporabi Oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH.

  Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s dva protupožarna zrakoplova kanadera CL-415 u BiH radi gašenja požara.

  Hrvatska je do sada u Bosni i Hercegovini pružala pomoć u gašenjima požara u pet navrata i to kroz 2012. i 2013. godinu.

  Osim u BiH, Hrvatska je također pružala pomoć u gašenjima požara i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu i Portugalu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty three + = forty nine