SNSD Brčko: Podsjećanje na stradale Krajišnike je dokaz koliko je važno očuvanje Republike Srpske

  Na današnji dan prije 25 godina, 4. avgusta 1995.godine, počeo je najveći egzodus civilnog stanovništva i etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

  Državno rukovodstvo Hrvatske je naime odlučilo da sa vjekovnih ognjišta protjera četvrt miliona Srba što je od 1945.godine do danas nezabilježen slučaj u evropskoj istoriji.

  To nažalost nije bio signal demokratskoj Evropi da barem protokolarno protestuje protiv očiglednog zločina nad Srbima koji su na prostorima odakle su protjerani uz brojne zločine, živjeli stotinama godina.

  Nepregledne kolone prognanih Srba iz Republike Srpske Krajine koje su prošle i kroz naš grad svjedočile su o obimu organizovanog državnog zločina.

  Današnje podsjećanje na te dane prilika je da uz dužno poštovanje prema stradalim Krajišnicima, još jednom izrazimo veliku zahvalnost stanovnicima našeg grada koji su nesebično pomagali protjeranim Srbima, dijelili sa njima njihovu muku i pružali riječi utjehe.

  Najveći broj protjeranih Srba iz Krajine nije se vratio na potpuno uništena domaćinstva i danas žive rasuti širom svijeta.

  Podsjećanje na zločin koji je prije 25 godina učinjen prema našim sunarodnicima je dokaz koliko je važno očuvanje Republike Srpske, kao garanta našeg opstanka na ovim prostorima.

  Autor: Savez nezavisnih socijaldemokrata