More

  SNM Brčko: Poteškoće pri zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina

  Danas je u prostorijama udruženja Sjedinjene nacionalne manjine (SNM) u Brčkom upriličen sastanak sa šefom Odjela za stručne i administrativne poslove brčanske Vlade Nedimom Hamzabegovićem i njegovim saradnicima, na kojem su predstavnici navedenog udruženja kao problem naznačili poteškoće pri zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina.

  Predsjednica SNM-a Enida Osmanović predstavila je plan i program rada udruženja za naredni period.

  • Fokus je na komunikaciji i povezivanju članova, edukacijama, radionicama i pomoći pri zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u ovoj lokalnoj zajednici.

  Ona je napomenula da je udruženje aktivno od osnivanja 2017. godine i istakla njihov doprinos u izradi Zakona o pravima nacionalnih manjina.

  Dodala je da se međusobnim povezivanjem i koordiniranjem mogu postići još bolji rezultati u radu.

  Hamzabegović je kazao da Odjel u skorije vrijeme planira zapošljavanje jednog lica iz reda nacionanih manjina u Pododjelu za podršku mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama.

  • U zadnje vrijeme u radu Odjela je primijetan zaokret, naročito u dijelu podrške MZ i drugim NVO i na ovaj način želimo izaći iz kancelarijskog komfora na teren i tako iz prve ruke dobiti informacije o problemima koji muče ili opterećuju rad udruženja.

  Sastanku su prisustvovali pripadnici nacionalnih manjina iz reda Roma, Mađara i Albanaca, a podršku je pružila i omladinska organizacija „Proni“ Brčko.

  Fotoreporter: Samir Tukulj

  Čitano

  Povezani članci