Prvi snijeg u Brčkom izazvao brojne probleme (FOTO i VIDEO)

Foto: Cerik-Arizona / [ Čitalac]

Prvi sniježni dan je u Distriktu, došlo je prvih infrastrukturnih i komunalnih problema.

Kontaktirali smo koordinatora zimske službe JP Putevi Brčko Jasmina Mešića koji je za Otisak opisao trenutno stanje na putevima.

- Reklama -

“Saobraćaj otežavaju stabla koja su pod težinom snijega pala. Radi se o mjestima: Palanka, Rašljani, Stanovi, prema Ražljevu. Vidimo da i Komunalno ima problem, padaju žice i to onda otežava saobraćaj. Na terenu smo, radimo. Nema nekih većih zastoja.

Snijeg konstantno pada, a mi imamo prioritete. Kada konstantno pada uvijek moramo držati prve prioritete prohodnim. Po prestanku padavina idemo na druge i treće i prioritete. Imamo Glavne saobraćajnice su sve prohodne, tako da nema nekih većih zastoja. Trudit ćemo se da sve dovedemo u funkcionalno stanje. Primarni cilj je da do sutra ujutru sve bude pripremljeno kako bi građani nesmetano išli na posao i djeca u školu. Uglavnom nema velikih zastoja”, poručio je Mešić.

JP Putevi Brčko u međuvremenu se oglasio i na službenoj stranici:

“Sve raspoložive ekipe koje rade na zimskom održavanju saobraćajnih površina na području Distrikta Brčko su na terenu od sinoć. Svi prioritetni putni pravci su prohodni. Dodatne probleme u ruralnim dijelovima stvara drveće na putu koje obara vjetar i težak snijeg.

Nadzorno osoblje Preduzeća prati realizaciju svih ugovorenih obaveza odabranih izvođača radova, a teritorija distrikta Brčko podjeljenja je po zonama i to:

Zona Istok I: „ Bijeljina put“ d.o.o. Bijeljina
Zona Istok II: „ Arapovac putevi“ d.o.o. Čelić
Zona Zapad: „Bijeljina put“ d.o.o. Bijeljina
Zona Grad: JP “Komunalno Brčko“d.o.o. Brčko distrikt BiH
Zona obilaznice: „ PAPILON“ d.o.o. Koraj- Čelić
Vanulični parkinzi: „PAPILON“ d.o.o. Koraj- Čelić
Vanulični parking kod Bolnice: Jedinice vlastite operative JP „Putevi Brčko“ d.o.o.”

Foto / JP Putevi

Snijeg je izazvao lančane probleme; otežana stabla usporila su saobraćaj, a došlo je i do nestanka struje, kako javlja JP Komunalno Brčko, u jutranjim satima u mjestima:

· Bukvik dio, Gornji Rahić dio, Čande, Ćoseti, Džigure i Vujičići
· Maoča dio i Karavlaška Maoča
· Podarevac, Skakava Gornja i Rašljani
· Brezovo Polje dio, Selo Brezovo Polje dio, Trnjaci, Sandići, Gredice dio, Gredice Marići
· Gornji Zovik, Donji Zovik, Šatorovići, Repino Brdo, Krnjića brdo, Štrepci i Bunarić Peškiri”

Situacija se u međuvremenu dodatno iskomplicirala te je došlo do prekida u vodosnabdijevanju – kako javlja JP Komunalno:

“Prekid u snabdijevanju električnom energijom, za posljedicu ima i obustavu vodosnabdijevanja u pojedinim lokalnim vodovodima, zbog zastoja u radu pumpi. Sve raspoložive ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.”

Građani su ogorčeni, a evo i nekih od komentara na stranici JP Komunalno:

“Kako vas nije sramota tolike novce uzimate od naroda a niste sposobni da odrzavate el.mrežu a kamoli da nešto uradite na sigurnom snabdijevanju el.energiom. Vise vam kablovi kao paučina umjesto da radite na podzemnoj elektrifikaciji vi i dalje samo krpite te žice i kablove po banderama dno dna”

“Ima li išta u vas da radi osim šaltera za naplatu komunalija”

“A zašto je nestalo struje, mjenjajte staro za novo, imate pareeee, nego malo šta uradite, zamazete oči narodu i to je to.”

Jutrošnje stanje u Donjim Dubravicama, video preuzet sa stranice Boće – Brčko distrikt:

Jutrošnje stanje u Maoči
Novinar: Emina Osmić-Hajdarević