More

  Snijeg napravio probleme u BiH

  Ceste neprohodne, spasioci apeliraju da se ne ide na planine.

  Stižu upozorenja građanima BiH i nadležnim institucijama da preuzmu potrebne mjere zaštite zbog snježnih padavina i crvenog upozorenja Meteoalarma koji je zbog najavljenog olujnog vjetra 11. i 12. decembra izdat za cijelu BiH. Saobraćajnice su neprohodne, kretanje je otežano, a Gorska služba spašavanja je uputila apel da se kretanje ograniči i da se ne ide na planine. U pripravnosti su i Oružane snage BiH.

  Snijeg u cijeloj Bosni i Hercegovini intenzivno pada od jutros, a s obzirom na to da se zadržava na cestama otežano je i usporeno kretanje svih vozila. Čitatelji koji su se javili našem portalu žale se na neprohodne ceste u svim dijelovima naše države.

  Iz Operativnog centra MUP-a KS su nam kazali da nije bilo većih saobraćajnih nesreća te da su pozivali KJKP Rad da intenziviraju čišćenje saobraćajnica.

  “Dojavljeno nam je nekoliko saoraćajnih nesreća s manjom materijalnom štetom zbog neuslovnih uvjeta za vožnju”, rekao nam je dežurni operativni MUP-a KS.

  Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine jer naleti olujnog vjetra koji se očekuju sutra mogu dostizati brzinu i do 110 kilometara na sat.

  U narednim danima jak vjetar

  Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je u razgovoru za Klix.ba da su izdali upozorenja građanima, ali i građevinskim firmama koje imaju predmete koje vjetar može podići.

  “Važno je da se ti predmeti uklone, zaštite ili dodatne učvrste kako ne bi predstavljali opasnost po građane. Svu moguću kretnju, naročito onu po planinama, treba svesti na minimum”, rekao je Solak.

  Gorska služba zaštite (GSS) također je apelirala na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

  Ne izlazite vani ako baš ne morate

  Napominju da vjetar, usljed svog djelovanja na okolinu te dostizanja određene jačine, ima mogućnost mehaničkog djelovanja na predmete, tj. njihovo pomjeranje, prevrtanje, obaranje, čupanje, bacanje i slično što za posljedicu može imati oštećenje i uništenje tih ili drugih predmeta, kao i nanošenje povreda ljudima u njihovoj blizini, koje nerijetko mogu imati i smrtne posljedice.

  “Ne potcjenjujte moć vjetra, zaklon potražite u čvrstim i zatvorenim objektima, nemojte izlaziti ukoliko zaista ne morate, pratite izvještaje i saopćenja nadležnih službi, ne krećite se tik uz saobraćajnicu ili šine, držite se za rukohvate gdje god je to moguće, izbjegavajte kretanje na uzvisinama, budite svjesni svoje okoline i pazite na leteće ili padajuće predmete, sporije vozite, pazite na visočija vozila oko sebe, ne zadržavajte se i ne parkirajte ispod drveća, stubova, krovova, staklenih fasada, odmah obavijestite nadležne službe o svim uočenim nesrećama ili potencijalnim opasnostima i upozorite ljude oko sebe, a ukoliko napuštate kuću ili auto pazite na oblačenje i indeks hlađenja”, savjetuju iz GSS-a.

  Oružane snage BiH u pripravnosti

  Civlinom stanovništvu će, ukoliko bude potrebe, pomoći i Oružane snage BiH. Komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, brigadir Dragan Nakić, rekao je da su Oružane snage BiH u svakom momentu spremne, odnosno Brigada, da reaguje po zahtjevu da li gorskih službi, da li Federalne uprave civilne zaštite ili Republičke uprave civilne zaštite RS-a.

  “Postoje procedure za pozivanje helikoptera i angažovanje Oružanih snaga preko Operativnog centra, odnosno preko Ministarstva sigurnosti. Sami ste svjedoci ove godine koliko smo bili angažovani u pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme požara”, rekao je Nakić dodajući da Oružane snage imaju i opremu za medicinski helikopter.

  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + 1 =