Smanji korupciju – povećaj poticaj

Foto-ilustracija

Epidemija virusa korona na neki način izbacila je na površinu važnost  samostalne poljoprivredne proizvodnje svake države pa i Bosne i Hercegovine.

Lokalni poljoprivredni proizvođači u našoj, za mnoge poljoprivredne kulture, izuzetno plodnoj zemlji, pored toga izloženi su i nepotizmu te korupciji koja je takođe „plodna i blagorodna“.

S vremena na vrijeme u medijima pojavi se vijest o hapšenju službenika koji su primali mito ili posredovali u nezakonitom dobijanju poticaja i tu se priča završava.

Milioni maraka državnog novca završili su u rukama prevaranata, jer mehanizmi državne kontrole nisu bili aktivirani.

Brojni poljoprivredni stručnjaci godinama upozoravaju da bez sređivanja stanja na terenu, poticaji za poljoprivrednu proizvodnju neće dati očekivani rezultat i da će u velikoj mjeri to biti uzalud bačen novac.

Primjer iz Tuzlanskog kantona ukazuje na prevare koje se tiču ovčarske proizvodnje.

Na primjeru od devet uzgajivača utvrđeno je da 40% ljudi su lažno prikazali stanje na terenu odnosno od 260 ovaca on ima 19 na terenu, a traži i želi od ove države da dobije poticaje. S obzirom na to da ovčari po ovci dobiju godišnji poticaj od 30 KM, samo u ovom jednom primjeru svjedočimo o pokušaju krađe 7 230 KM državnog novca. Kako se u registru Tuzlanskog kantona za poticaje nalazi 54 stada ovaca, to znači da je stotine hiljada maraka prethodnih godina ukradeno samo u oblasti poticaja ovčarstva.

Adekvatne sankcije i efikasniji rad tužilaštva mogli bi suzbiti korupciju, ali i ojačati te uvećati poticaje za prave i poštene poljoprivrednike u BiH, isticao je svojevremeno Fejzo Begić, direktor Poljoprivrednog zavoda TK.

Ubijeđen sam da, ako bismo to istinski uradili i ako nas ne bi politika i lobi spriječili na tom putu, garantujem da bi poticaji za sve naše poljoprivrednike koji su istinski radnici, koji krvavo zarađuju dinar, mogli biti povećani još za 30% u startu.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.