Služba za poslove sa strancima BiH među migrantima locirala teroriste

  Među šest migranata porijeklom iz Afganistana, pet migranata dovodi se u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

  Radi se o licima G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH (Foto: Ilustracija)

  Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom, javlja Anadolu Agency (AA).

  Inspektori za strance su predmetna lica locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mjera i radnji profilisanja sigurnosno-interesantnih lica među migrantima te kroz saradnju i razmjenu informacija Službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

  Radi se o licima G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, kao i licima Z. U. (22), S. A. (24), za koje Služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za udaljenje istih sa teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja.

  Kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristit će se za efikasnije otkrivanje lica koja se dovode u vezu sa terorizmom.

  U saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova.

  “Kao prioritet u svom radu nastavit ćemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu sa terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana”, istaknuto je u saopćenju.

  Više od sedam miliona eura pomoći od EU

  Evropska unija je tokom prethodnih mjeseci kroz projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” doznačila više od 7,2 miliona eura kao podršku nastojanjima Bosne i Hercegovine da pomogne migrantima i izbjeglicama na terenu i ojača kapacitete upravljanja granicom.

  U sklopu projekta, IOM je danas predao ključeve novog minibusa predstavnicima Granične policije.

  Ova donacija će značajno olakšati napore Granične policije BiH u svakodnevnom obavljanju posla čiji je obim povećan zbog prisustva migranata koji borave na teritoriji države.

  Pomoćnik direktora Granične policije Slobodan Krstić je preuzeo vozilo ispred Granične policije, a ključeve je uručio Peter van der Auweraert, koordinator za Zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Šef misije u Bosni i Hercegovini.

  “Ovaj tip vozila će uveliko pomoći unapređenju kapaciteta operativnog tima koji se suočava sa izazovima migrantske krize”, kazao je Krstić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety five − 88 =