Slučaj N. Bajrić: Doktorica Ferhata Šećerbegović pravosnažno oslobođena od optužbi

  Odbijena žalba Tužilaštva Distrikta i potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda.

  Foto: Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Ferhata Šećerbegović (65), doktorica u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Zdravstveni centar Brčko, pravosnažno je oslobođena od optužbi za nesavjesno liječenje djevojčice Nejle Bajrić iz decembra 2014. godine.

  Nju je od optužbi pravosnažno oslobodio Apelacioni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, nakon što je odbio žalbu Tužilaštva ove lokalne zajednice i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu iz jula prošle godine.

  Tužilaštvo je optužilo doktoricu Šećerbegović, kao dežurnog i ordinirajućeg ljekara brčanske Bolnice u slučaju liječenja djevojčice Nejle Bajrić, zbog osnovane sumnje da je ljekarskim propustima dovela do pogoršanja njene postojeće bolesti.

  Njoj je stavljeno na teret da, iako je bila svjesna teškog, a kasnije i dodatno pogoršanog zdravstvenog stanja Nejle Bajrić, nije osigurala njen hitan i adekvatan medicinski transport u najbližu zdravstvenu ustanovu osposobljenu za pružanje neophodne intenzivne pedijatrijske terapije i njege.

  “Kao ljekarski propust na kojem se, pored ostalog, zasnivala ova optužnica navedena je i činjenica da pacijentici nije pružena stručna medicinska podrška pri njenom zakašnjelom transportu u UKC Tuzla, a koja je prema njenom zdravstvenom stanju bila neophodna”, saopćeno je danas iz Tužilaštva.

  Trogodišnjakinja iz brčanskog prigradskog naselja Omerbegovača je u teškom stanju, s dijagnozom obostrane bronhopneumonije, primljena u Bolnicu 9. decembra 2014. godine, a nakon jednodnevnog medicinskog tretmana u ovoj zdravstvenoj ustanovi preminula je sutradan pri transportu za Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

  Ljekarske propuste u ovom slučaju Tužilaštvo je okvalificiralo kao teška krivična djela protiv zdravlja ljudi (iz člana 234 stav (3)) u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje (iz člana 225 stav (3) Krivičnog zakona Distrikta), za koje je optužilo pedijatricu Šećerbegović.

  Optužnica protiv doktorice prvobitno je potvrđena pred Osnovnim sudom, a u daljem toku krivičnog postupka ona je oslobođena od optužbi pred ovim sudom.

  Oslobađajuću presudu potvrdio je potom i Apelacioni sud, nakon što je prethodno odbio žalbu Tužilaštva.

  “Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je ovaj slučaj sveobuhvatnim i intenzivnim provođenjem istrage o svim relevantnim okolnostima liječenja oštećene, a zatim i podizanjem i zastupanjem optužnice pred sudovima Distrikta, te konačno i izjavljivanjem žalbe na prvostepenu oslobađajuću presudu. Kao zastupnik optužbe Tužilaštvo je u svim fazama postupka iz najdubljih profesionalnih razloga nastojalo dokazati odgovornost optužene ordinirajuće doktorice. Kako su, međutim, oba suda Distrikta saglasna o nepostojanju krivice optužene, Tužilaštvo je dužno takvu odluku poštovati kao zakonitu”, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty six ÷ = twenty three