Slučaj dječaka iz Boderišta: Hronologija događaja

Foto/Screenshot: Posavina TV / YouTube.com

Prošle sedmice, u srijedu 08.04., Policija Brčko distrikta u 18:15 časova zaprimila je prijavu da su istog dana oko 16 časova, u mjestu Boderište, zaseok Šumari, nanesene lakše tjelesne povrede muškom maloljetnom licu, od strane tri nepoznata lica, koja su mu tom prilikom oduzeli telefon.

Odmah nakon prijave, policijski službenici Policije BDBiH su o navedenom događaju upoznali dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta, navedeno je u saopštenju Policije 10.04.

Istog dana, Policija objavljuje novo saopštenje u kojem navodi da je „poduzimajući radnje iz svoje nadležnosti rasvijetlila navedeni događaj i utvrdila da se radi o povređivanju prilikom izvođenja njivskih radova pomoću radne mašine traktor, koja je bila u pokretu kada je pri penjanju na radnu mašinu pao i zadobio navedene povrede“.

Dječak zbog povreda otišao u Službu hitne pomoći

Dječak iz priče u izjavi za medije je iznio svoju stranu priče:

„Mene su pretukli na njivi, njih trojica, jedan je imao dugu bradu, kosu do ramena, drugi je bio ćelav i bez brade, a treći kratke kose i brade. Išao sam zatanjirati ambroziju, kada sam vidio Fiat kombi, kockastih farova, pozadi bez stakala, ćelavi bez brade je krenuo da siječe drva, ja sam njega otjerao i otišao kući i rekao ocu da su sjekli drva.“

Dječak tvrdi da je poslije toga otac došao na njivu, da donese naftu i vodu za njega, te nakon što je otišao ponovo se pojavio kombi, bez registarskih tablica i da su tri lica izašla i rekla mu da ugasi traktor, te da je on poslušao i sišao sa traktora i opisuje kako ga je lice sa dugom bradom udarilo u kičmu, nakon čega su mu se pridružili i ostali u udaranju. Priča da su mu oduzeli i telefon.

Nakon toga kaže da je završio oranje i došao kući, ocu rekao da zove policiju, što je otac i uradio, te da su im poručili da odu u Službu hitne pomoći.

Tvrdi da je izmanipulisan od strane policijskih službenika

Dječak je prenoćio i sutradan dao izjavu Policiji:

„Prvi put kada sam davao iskaz rekao sam sve što se desilo, inspektori su došli sutradan i tražili su da im objasnim šta se desilo, na šta su rekli da ja lažem i otišao sam sa jednim inspektorom iza kuće, on je rekao ako ja ne potvrdim da je lažem, da će mi otac i majka dobiti novčanu kaznu od 1.000 KM i ići 2 godine u zatvor.

Otišli smo na njivu, oni su rekli da im pokažem gdje sam podletio pod traktor – ja da sam podletio pod traktor, bio bih mrtav.“

Otac dječaka u izjavi za medije tvrdi kako je dječak bio prinuđen da kaže da je slagao od strane inspektora.

„Da ga je pregazio traktor sa jedne strane, morao bi biti i neki otisak na drugoj strani, ljekarski nalaz kaže da ima odaraca po tijelu i po glavi i da nema lomova“, naveo je otac.

Otac i sin traže pravdu, tvrdeći da nisu nacionalisti, ne mrze nikoga, a i da se ne osjećaju bezbijedno u svojoj kući i na svojoj njivi.

Šef Policije smatra da je tačan ishod istrage

U ovosedmičnoj video emisiji uživo portala Otisak „Građani pitaju“(utorak, 14.04.), gost je bio šef brčanske Policije Goran Pisić, koji se dotaknuo i ove nerazriješene teme.

„Kada govorimo o maloljetniku iz Boderišta koji je upravljao traktorom na njivi neposredno blizu svoje kuće, koji je očito kao maloljetnik izmanipulisan od strane roditelja, ili određene stvari tu postoje što u ovom momentu ja ne bih ulazio“, kazao je on.

Dodao je da ono što je definitivno do sada kroz istragu tužilačko-policijsku utvrđeno da navodi prijave kakvi jesu uopšte se nisu mogli potvrditi, te da nije dokumentovano prisustvo trećih lica, te da imaju video zapise toga.

„Žalosno je da se dijete dovodi u poziciju da se ono brani ili da se ne brani, ili da se stavlja u kontekst nacionalizma ili neke eventualne ugroženosti nekih naroda na području Brčko distrikta na takav način“, iznosi Pisić, naglašavajući da on nema razlog zbog kojeg bi sumnjao u drugačiji splet događaja od ovog kojeg je Policija utvrdila.

Novinarka: Azra Bijedić