Slovenci uveli olakšanu kontrolu granica

  [Zarko Basic/PIXSELL]

  Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova obavijestilo je Evropsku komisiju o uvjetima pod kojima će u jeku turističke sezone, kad se očekuju velike gužve na cestama i graničnim prelazima s Hrvatskom, prelaziti sa sistemske na ciljanu kontrolu putnika, kako bi se olakšao prelazak granice turistima koji se kreću prema destinacijama u Hrvatskoj, prenosi N1.

  Slovenija je Evropskoj komisiji posredovala obavijest o mogućem odstupanju od sistematske granične kontrole u razdoblju do 30. septembra, te odredila granične prelaze, gdje se takav nadzor, uz ispunjavanje potrebnih kriterija, može provoditi kad za to nastupe određene okolnosti, objavila je Slovenska agencija STA.

  - Reklama -

  Na nekim se prelazima takav način olakšane kontrole već provodi u slučajevima vrlo gustog prometa, odnosno onda kad se procijeni da je sistemska kontrola potrebna samo za neke kategorije putnika, državljane trećih država, navode u slovenskoj policiji.

  Također dodaju da će mogućnost da se kontrola provodi samo na ulasku putnika iz Hrvatske u Sloveniju, a ne i u suprotnom smjeru kao što je sada slučaj, nastupiti s ulaskom Hrvatske u Schengenski informacijski sistem (SIS) krajem ovog mjeseca.

  “Odluku o odustajanju od sistemskog graničnog nadzora putnika i prelasku na ciljane kontrole u Sloveniji donosi zapovjednik granične policije na određenom graničnom prelazu, i to ‘na osnovi konkretne situacije i utjecaja te mjere na protočnost promet'”, navedeno je u izjavi za STA.

  Nova pravila o provođenju sistemskog nadzora svih putnika na vanjskim granicama Schengenskog prostora počela su važiti 7. aprila ove godine, kao reakcija na terorističke napade u Evropi. Njihova je primjena zadnjih mjeseci, posebno za ukrsne blagdane, ali i kasnije, dovodila do zastoja i stvaranja kolona vozila na graničnim prelazima Slovenije i Hrvatske.

  Do toga je došlo iako je Slovenija od početka rasprave o novim pravilima granične kontrole upozoravala Brisel na moguće negativne utjecaje odluke čiji je pravi i izvorni cilj bio postizanje veće sigurnosti svih članica boljom kontrolom vanjskih granica, navodi slovenska agencija. Nakon što Hrvatska prema očekivanju 27. juna dobije pristup u Schengenski informacijski sistem (SIS), kontrola će biti lakša i za slovensku graničnu policiju jer će policije obiju država moći naizmjence provoditi olakšanu, ciljanu kontrolu državljana EU-a, i to tako da ih Slovenija kontroliše na njihovu ulasku iz Italije i Austrije, a hrvatska policija na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije, navodi STA.

  Slovenska policija bolju protočnost prometa u turističkoj sezoni očekuje i zbog prijedloga hrvatske policije koji je akceptirala i slovenska vlada, a koji predviđa privremeno odvajanje mjesta zajedničke kontrole putnika na najvećem i najfrekventnijem graničnom prelazu Bregana/Obrežje, s time da će hrvatska policija opet kontrolisati na hrvatskoj strani granice. To će se primjenjivati u razdoblju od 27. juna do 1. oktobra ove godine, a prema ocjeni slovenske policije također će ubrzati promet i smanjiti vrijeme čekanja na granici.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ five = one