Sljedećih šest sedmica će pokazati da li su vlasti Brčkog opredijeljene za reforme

  Foto: Arhiva

  Ako vlasti Distrikta žele ispoštovati svoja reformska obećanja koja su dali prije pandemije neophodno je djelovati što hitnije, rekao je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko, Michael Scanlan.

  To znači usvajanje tri ključna nacrta zakona u Skupštini već u prvom čitanju – Zakona o udruženjima i fondacijama, Zakona o mirnom okupljanju te Zakona o nacionalnim manjinama – prije pauze u radu Skupštine u avgustu, kako bi se ti propisi mogli usvojiti kao zakoni u septembru.

  Supervizor je također naveo da je rok za uspostavu javnog registra prihoda zaposlenika javnog sektora drugi avgust.

  Potezi vlasti u vezi sa ovim i drugim reformskim inicijativama poslužit će kao dokaz njihove opredijeljenosti za dobro upravljanje, prvenstveno biračima – koji će u novembru biti u prilici da daju svoj sud o tome na osnovu opipljivih postignuća – ali i međunarodnim partnerima.

  Međunarodna zajednica želi nastaviti da pomaže Distriktu na putu prema prosperitetu, ukoliko Distrikt pokaže da je u stanju da svoje resurse – kako političke tako i finansijske – koristi za dobrobit cijele zajednice, umjesto samo nekolicine.

  Drugi važan zadatak čiji se rok bliži je verifikacija biračkog spiska, što je standardna procedura i zakonska obaveza, i od suštinske je važnosti za jačanje kredibilnosti izbornog procesa.

  Supervizor je konstatirao činjenicu da trenutno ima više ljudi s pravom da glasaju u Distriktu nego što u njemu ima stanovnika prema posljednjem popisu.

  Supervizor je više puta isticao da Brčko ima jedinstven položaj i mogućnost da brzo provede reforme i drugima u BiH bude primjer kako treba provoditi reforme – jedino pitanje je da li izabrani zvaničnici imaju političku volju da to provedu u stvarnost.

  Ta poruka još jednom je istaknuta na današnjem sastanku supervizora sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom Brčkog, Sinišom Milićem i Antom Domićem, te predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem.

  Supervizor dijeli zajednički stav rukovodstva Distrikta o hitnoj potrebi za usvajanjem novog zakona o sukobu interesa, u skladu sa evropskim standardima.

  Supervizor se također sastao sa Ilijom Studenom, predsjednikom Upravnog odbora “STUDEN & CO Holdinga”.

  Složili su se da cilj vlasti treba da bude stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, zajedno sa dobrim javnim uslugama i odgovarajućom insfrastrukturom, jer će to privući više investitora i stvoriti zdravu poslovnu konkurenciju koja će biti od koristi zajednici jer će donijeti dobre prilike za zapošljavanje.

  Supervizor se sastao i sa vodećim ljudima preduzeća Komunalno Brčko.

  Scanlan je spomenuo i četiri nova slučaja covida-19 koji su registrirani u Distriktu.

  Istakao je da, iako je početni val ograničen odličnim potezima vlasti, zdravstvenih stručnjaka i volontera, opasnost koju covid-19 predstavlja za javno zdravlje ostaje i dalje veoma prisutna.

  Cijela zajednica treba da sarađuje i strogo poštuje instrukcije i preventivne preporuke koje izdaju nadležni organi.

  Autor: OHR
  --