More

  Skupštinska većina u Brčkom postaje sve manja

  - Advertisement -

  Vladajuća većina u Skupštini Brčko distrikta od ponedeljka neće imati 3/5 ruku potrebnih za donošenje svih važnijih akata, saznaje ekskluzivno nula49.com.

  Naime, ionako već tijesna tropetinska većina od 19 poslanika u ponedeljak ostaje bez Đorđa Popovića, inače nezavisnog poslanika koji je pred izbore 2022. godine dao podršku brčanskom SNSD-u.

  Popović će, saznaje nula49.com, političku karijeru nastaviti u Socijalističkoj partiji Brčko distrikta.

  Popović je u Skupštinu Brčko distrikta izabran kao član DNS-a, a nakon što je napustio ovu stranku, kratak period proveo je i kao član NPS-a. Sada, nakon saradnje sa SNSD-om i učešća u vlasti, karijeru nastavlja u SP-u i opoziciji.

  Đorđe Popović ranije je obavljao funkciju direktora RiTE Ugljevik, te ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, a široj javnosti postao je poznat i u martu prošle godine, kada je u jednom brčanskom restoranu došlo do tuče između njega i bivšeg šefa brčanske Policije, Gorana Lujića.

  Popovićeva promjena dresa predstavlja veliki problem za ionako “tanku” većinu koju su vladajući imali u Brčkom.

  Naime, vladajuću većinu sada, bez Popovića, čini 18 poslanika. Iako je ovo prosta većina u odnosu na ukupan broj poslanika u Skupštini Brčko distrikta, ona nije dovoljna za donošenje važnijih odluka i akata.

  Član 33 Statuta Brčko distrikta jasno kaže da “Skupština donosi odluke tropetinskom većinom glasova poslanika koji su prisutni i glasaju u slučajevima kada se odluke tiču:

  Poslovnika o radu Skupštine;

  budžeta Distrikta;

  usvajanja i izmjena zakona Distrikta;

  izbora i razrješenja svih lica koja bira Skupština u skladu sa Statutom i zakonom, izuzev članova 29 i 57 ovog statuta;

  saglasnosti koje daje Skupština na imenovanje ili razrješenje zvaničnika u skladu sa Statutom i zakonom;

  prava veta Skupštine na imenovanje i razrješenje zvaničnika u skladu sa Statutom i zakonom, izuzev članova 46(3) i 47(1) ovog statuta;

  odluka o razrješenju članova upravnih odbora javnih preduzeća u skladu s članom 61(1) ovog statuta;

  odluka o formiranju posebnih komisija donesenih u skladu s članom 22(2)(g) ovog statuta.

  (2) Skupština donosi odluke tropetinskom većinom glasova od ukupnog broja izabranih poslanika u slučajevima kada se odluke tiču:

  a.      razrješenja s dužnosti predsjednika ili potpredsjednika Skupštine u skladu s članom 30 ovog statuta;

  b.     razrješenja s dužnosti gradonačelnika u skladu s članom 59(1) ovog statuta;

  c.      prava veta Skupštine na imenovanje i razrješenje zamjenika gradonačelnika, glavnog koordinatora Vlade ili šefova odjeljenja od strane gradonačelnika u skladu s članom 47(1) ovog statuta;

  d.     prava veta Skupštine na imenovanje savjetnika gradonačelnika u skladu s članom 46(3) ovog statuta.”

  Popovićeva odluka bi, prema našim izvorima, trebala biti ozvaničena već u ponedeljak, a ostaje da vidimo kakve će implikacije imati, te da li ona znači i promjene u srpskoj većini, Vladi i vlasti uopšte.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  60 − = fifty seven