More

  Skupština: Žestoka diskusija o projektu obilaznice oko Brčkog

  Nakon što je Miroslav Miškić, direktor Javnog preduzeća "Putevi Brčko" koje je investitor, izvijestio zastupnike o realizaciji ovog projekta, otvorena je žestoka višesatna diskusija.

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu je, na 15. redovnoj sjednici, razmatrala Informaciju o realizaciji projekta obilaznice oko grada Brčko.

  Nakon što je Miroslav Miškić, direktor Javnog preduzeća “Putevi Brčko” koje je investitor, izvijestio zastupnike o realizaciji ovog projekta, otvorena je žestoka višesatna diskusija.

  Miškić je rekao da je za nastavak gradnje obilaznice potrebno dodatnih oko 4 miliona eura, iako je “Putevima Brčko” odobren kredit od strane Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od oko 28 miliona eura.

  On je kazao da je do sada utrošeno oko 16 miliona eura, te da je građevinska cijena oko 24,5 miliona eura.

  Sumnje i optužbe

  Predstavnici vladajuće koalicije i opozicije iznijeli su brojne sumnje i optužbe na račun projekta i ovog javnog preduzeća.

  “Gdje su drva?”, upitao je zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Suad Burić, misleći na drva koja su uklonjena sa gradilišta.

  “Preduzeće je napravljeno da neko bude dobar”, kazao je zastupnik Saveza za bolju budućnost Šemso Saković, naglasivši kako je “cilj što više uzeti na projektu obilaznice”.

  “Ovo je posao za eksperte koji se bave istraživanjem i dokumentovanjem kriminala”, naglasio je Saković.

  Istraga Tužilaštva

  Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je nedavno optužnicu protiv bivšeg direktora “Puteva Brčko” Dragana Marinkovića, kojom ga tereti za više krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, izvršenih u postupcima javnih nabavki u tom preduzeću, u periodu od 2013. do 2016. godine.

  Novi direktor Miškić, za kojeg su zastupnici imali samo riječi hvale, rekao je da je Preduzeće poslalo izvještaj Tužilaštvu o realizaciji projekta obilaznice.

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] kazao je da bi trebalo nadležnim organima uputiti sve što je neophodno za istragu.

  On, ali i Miškić poslije, zauzeli su isti stav po pitanju obustave radova na projektu.

  “Skupo je zaustaviti projekat i izabrati novog izvođača”, naglasio je Kadrić, dok je Miškić istakao da bi obustavom do proljeća šteta bila oko milion eura.

  “U ovom momentu projekat je propao, jer nema dovoljno sredstava. Iznaći sredstva i tražiti odgovornost”, zaključio je zastupnik Hrvatske seljačke stranke – braća Radić – Ivan Krndelj.

  Brojni propusti

  Prošle srijede predstavnici brčanskih vlasti obišli su preko 18 kilometara dugu obilaznicu, upoznavši se sa dinamikom i tokom radova na najvećem infrastrukturnom projektu u historiji Brčko distrikta.

  Na sjednici Skupštine su iznijeli brojne propuste na projektu, o kojima je govorio i sam Miškić.

  “Postoje neke pozicije koje projekat nije predvidio, a koje moraju biti urađene. U ovom času je oko 2,8 miliona eura takvih pozicija”, naveo je on.

  Zaključak

  Istakao je da je, pored svega, Preduzeće uspjelo napraviti oko pola miliona eura ušteda, naglasivši da je upućen zahtjev za nadoknadu štete zbog “stajanja”.

  Prema njegovim riječima, glavni izvođač radova – španska firma “Rubau” gradnju obilaznice trebala bi završiti u septembru naredne godine, iako je rok 17. februar 2018. [gradnja počela 17. februara 2015].

  Zastupnik Srpske demokratske stranke Milan Purić kazao je da je, s obzirom na dodatne troškove i pomjeranje roka za završetak gradnje, potpisan štetan ugovor za Distrikt.

  Skupština je na kraju usvojila zaključak kojim se Komisija za komunalnu, javnu djelatnost i zaštitu okoline ovog organa zadužuje da sastavi prijedlog zaključaka, koji bi trebali biti predstavljeni na sljedećoj redovnoj sjednici.

  Novinar: Adis Mujdanović

   

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty seven + = sixty three