More

  Skupština usvojila rebalans budžeta, podržan produžetak roka na izgradnji obilaznice

  Skupština Brčko distrikta je na vanrednoj sjednici usvojila rebalans budžeta za 2018. godinu u iznosu od milion i 89 hiljada maraka. Ova sredstva su iz unutrašnje preraspodjele tako da nema novih prihoda.

  Rebalans budžeta je, prema riječima nadležnih, bio potreban kako bi bila obezbijeđena sredstva za finansiranje otklanjanja tehničkih nedostataka na zgradi policije čija izgradnja se najvećim dijelom finansira sredstvima Evropske komisije.

  “Na ovaj način mi smo obezbijedili i te neophodne uslove. Nadam se da će zgrada policije biti završena u najkraćem roku, možda čak i do kraja godine”, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

  Tokom rasprave o rebalansu bilo je dosta kritika na račun procesa izgradnje zgrade policije i načina na koji je ona do sada građena.

  Pored amandmana za zgradu policije u proceduru su išli i amandmani kojima su obezbijeđena sredstva za transplantaciju bubrežnog bolesnika, a dio sredstava je usmjeren na izgradnju obdaništa na Ilićki i Klancu.

  “Što se tiče obdaništa dajem punu podršku. Bolje da ulažemo u obdaništa nego u zatvore, mada kako je krenulo zatvori će nekima više trebati nego obdaništa. Kada je u pitanju zgrada policije imao sam obavezu da komentarišem jer sam bio pokretač informacije koja se vukla sedam mjeseci. Donijeli smo i zaključke da bude utvrđena odgovornost, te koliko sredstava nedostaje. Ni danas dan niko nije odgovarao za to”, rekao je Branislav Marković, nezavisni poslanik.

  Rebalansom su također izdvojena sredstva za finansiranje naknada za članove Vlade koji su u prethodnom periodu podnijeli ostavke.

  Nadležni su naglasili da će najvjerovatnije do kraja godine biti potreban još jedan rebalans budžeta.

  Podržan produžetak roka na izgradnji obilaznice

  Skupština Brčko distrikta je na svojoj posljednjoj sjednici prije ljetne pauze dala saglasnost i na aneks ugovora za izgradnju obilaznice, kojim je produžen rok na 15. maj 2019. godine.

  Iako je bilo dosta diskusija oko ove tačke ona je na kraju dobila podršku, nakon što su iz JP Putevi detaljno obrazložili razloge ovakvog zahtjeva.

  Aneks će omogućiti, prije svega, početak plaćanja podizvođačima za radove nakon isteka originalnog roka.

  “Osnovne dvije stvari zbog kojih se pravi aneks su datum koji je istekao i iznos koji neće biti dovoljan”, rekao je Miroslav Miškić, direktor JP “Putevi Brčko”.

  Miškić tvrdi da su procedure ispoštovane uz potrebne saglasnosti, te da je aneks najbolja odluka.

  “Objektivno završetak radova se konačno vidi i mislim da će do kraja godine najveći dio toga, u skladu sa aneksom, biti urađen. Objektivno, januar mjesec nije rok kada bi takav objekat trebalo završavati. Smatramo da dodatni rok u proljeće naredne godine će biti adekvatno iskorišten za lijepe, završne radove prije samog otvaranja.”

  “Ako je tačno da je to posljednje izdvajanje ja ću biti sretan. Nadam se da ima dovoljno ozbiljnosti i u menadžemntu JP Putevi i kod samog direktora, da će odgovorno pristupiti svim poslovima u realizaciji ovog projekta. Čini mi se da rade ozbiljno i nadam se da će tako i ostati kako bi projekat obilaznice konačno vidjeli završen”, rekao je Ivo Filipović, dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty one + = 48

  Čitano

  Povezani članci