Skupština usvojila budžet poslije ponoći

  Na maratonskoj sjednici, koja je počela u ponedjeljak ujutro, usvojeno je preko 1.000 amandmana skupštinske Komisije za budžet, gradonačelnika, stranaka i zastupnika koji čine skupštinsku većinu.

  Budžet za 2018. godinu s uravnoteženim prihodima i rashodima iznosi 243.981.005,80 konvertibilnih maraka [Otisak.ba - Arhiva]

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na drugom nastavku osme vanredne sjednice u noći sa ponedjeljka na utorak, u 1 sat poslije ponoći, usvojila je budžet za 2018. godinu, javlja Otisak.ba.

  Na maratonskoj sjednici, koja je počela u ponedjeljak ujutro, usvojeno je preko 1.000 amandmana skupštinske Komisije za budžet, gradonačelnika, stranaka i zastupnika koji čine skupštinsku većinu (Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Savez za bolju budućnost, Srpska demokratska zajednica, Narodni demokratski pokret, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, nezavisni zastupnik Adnan Drapić, zastupnik albanske nacionalne manjine Ćazim Dačaj i zastupnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić).

  Na početku sjednice bio je spreman samo jedan paket amandmana Komisije, ali su tokom zasjedanja pristizali i ostali paketi do konačnog broja.

  Amandmani opozicije bez podrške

  Oko 200 amandmana opozicionih stranaka – Socijaldemokratske partije BiH, Hrvatske seljačke stranke – braća Radić, Partije demokratskog progresa, Socijalističke partije te opozicionog nezavisnog zastupnika Tomislava Stjepanovića (Hrvatska demokratska zajednica 1990) nije dobilo podršku Skupštine.

  Na osnovu Odluke o dopustivosti proceduralne radnje, koju je Skupština usvojila prije početka glasanja, zastupnici su se o amandmanima Komisije, gradonačelnika i predstavnika skupštinske većine izjašnjavali u paketima.

  O amandmanima predstavnika opozicije glasalo se pojedinačno.

  Budžet 243 miliona

  Budžet za 2018. godinu s uravnoteženim prihodima i rashodima iznosi 243.981.005,80 konvertibilnih maraka.

  Nakon okončanja osme vanredne, Skupština je održala i devetu vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Nacrt zakona o izvršenju budžeta za 2018. po hitnom postupku.

  Usvojen je i Prijedlog odluke o visini stope poreza na nekretnine u iznosu od 0,05 posto.

  Sjednica je završena u 1:35 sati poslije ponoći.

  Zaključak: Odsustvo tri Hrvata neosnovano

  Skupština je prije početka glasanja o amandmanima usvojila i zaključak kojim je odsustvo trojice hrvatskih opozicionih zastupnika proglasila neosnovanim.

  Sjednica o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu, koja je prošle sedmice dva puta odgađana zbog prisustva nedovoljnog broja hrvatskih zastupnika (dva, potrebno tri), tako je okončana prisustvom dva Hrvata.

  U zaključku Skupštine stoji da su Stjepanović, Ivan Krndelj i Pejo Mendeš (Hrvatska seljačka stranka – braća Radić), nakon prisustva u prvom dijelu sjednice u ponedjeljak, iako su opravdali odsustvo, svojim nedolaskom na drugi dio zasjedanja učinili svoje opravdano odsustvo neosnovanim.

  Navedeno je da oni nisu htjeli potpisati obrazac da su prisutni, te da je zaključak donesen na osnovu Poslovnika o radu.

  Stjepanović: Kršenje Poslovnika i Statuta

  “Čekao se zadnji trenutak da bi se usvojio Proračun Brčko distrikta. I oni će, pretpostavljam, ići na ovakav nasilni čin usvajanja, čime se krši Statut Brčko distrikta… sve to zahvaljujući i predstavnicima Hrvata koji čine ovu većinu, dakle dva zastupnika HDZ-a koji će podržati ovakav proračun, iako većina Hrvata u Skupštini ne čini ovu većinu”, kazao je Stjepanović ranije u ponedjeljak u izjavi za medije, naglasivši:

  “Definitivno ovaj prijedlog proračuna Brčko distrikta još nije spreman… iako su sazivali Skupštinu i u ponedjeljak i u srijedu. Ja sam i tada upozoravao predsjednika Skupštine da se krši Poslovnik i Statut Brčko distrikta, da takav prijedlog proračuna, u takvoj formi kao što je dostavljen, a to je nekih 270 amandmana, nije šestina amandmana koji treba da budu razmatrani. Statut je, čini mi se u članku 41, definirao što sve mora da sadrži prijedlog proračuna. Vrši se nepotrebno nasilje.”

  Komisija: U skladu sa Poslovnikom i Statutom

  Skupštinska Komisija za praćenje primjene Poslovnika ranije u ponedjeljak iznijela je jednoglasno mišljenje da je sve u skladu sa Poslovnikom o radu i Statutom.

  Krndelj i Stjepanović su nakon toga ponovo naveli da se krši Poslovnik o radu, jer su u međuvremenu dobili amandmane na Budžet koji se trebaju razmatrati.

  Nakon što je predsjednik Skupštine Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije) svjesno dopustio kršenje Poslovnika, tako što je dozvolio raspravu prije otvaranja jedine tačke dnevnog reda te poslije iznesenog mišljenja pomenute komisije, želeći prekinuti to, odbio je dati riječ Krndelju, koji je na to oštro reagirao i na kraju zatražio pauzu.

  Nakon pauze, u nastavku skupštinskog zasjedanja trojica navedenih hrvatskih zastupnika nisu se pojavljivala.

  Kadrić je medijima ranije u ponedjeljak kazao da je mišljenja da se ovdje “isključivo radi o političkoj borbi, ko će biti dio vlasti, a ne o nekoj pretjeranoj brizi za Budžetom”.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ six = one