Skupština: Usvojeni antikoruptivni zakoni, novi šefovi odjela u Vladi položili zakletvu

  Završena 30. i započela 31. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Skupština zaključila da je neodrživa konstatacija o kontinuiranom pritisku na Pravosudnu komisiju [Ustupljeno Otisku]

  U nastavku 30. redovne sjednice Skupština Brčko distrikta BiH je u srijedu, 6. 6. 2018. godine, donijela Zakon o kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, saopćeno je u četvrtak iz ove institucije.

  „Nakon više godina konačno smo usvojili ova dva neizmjerno važna zakona iz oblasti borbe protiv korupcije koji podrazumijevaju formiranje nezavisnog tijela koje će se baviti preveniranjem, ukazivanjem, analizama i raznim inicijativama koje će pospješiti našu borbu u suzbijanju korupcije na području Brčko distrikta i zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Na taj način Brčko distrikt je ispunio svoju obavezu na evropskom putu BiH i svoju društvenu obavezu koja će, vjerujem dovesti do toga da korupcija bude svedena na minimum podnošljivog, kako je to u civilizovanim evropskim zemljama“, rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

  Dodao je da će se tehničke pripreme morati obaviti vrlo brzo, od imenovanja vršioca dužnosti direktora do sistematizacije, kao pretpostavke za budžetiranje pozicija koje će se naći u ovoj kancelariji.

  Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2017. godinu, kao i Plan i program rada Izborne komisije Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

  Nema pritiska na Pravosudnu komisiju

  Usvojeni su i izvještaji o radu u prošloj godini Zavoda za zapošljavanje i pravosudnih  institucija Brčko distrikta BiH.

  Skupština je donijela Zaključak o neprihvatanju Zaključka Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH od 4. 6. 2018. godine i zaključila da je neodrživa konstatacija o kontinuiranom pritisku na Pravosudnu komisiju zbog toga što Skupština insistira na poštivanju člana 20 Statuta Brčko distrikta BiH.

  „Nepostupanje po aktima Skupštine predstavlja izbjegavanje primjene člana 20 Statuta Brčko distrikta BiH, a ne pritisak na Pravosudnu komisiju kako se to pokušava predstaviti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću“, stoji u skupštinskom Zaključku koji će biti proslijeđen Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

  Novi članovi Vlade položili zakletvu

  Poslanici su usvojili i Izvještaj o poslovanju JP “Komunalno Brčko“ u prošloj godini i dali saglasnost na završni račun ovog javnog preduzeća u 2017. godini, ali nisu dali saglasnost na Odluku o utvrđivanju cjenovnika usluga prikupljanja i odvoza smeća. Donesen je Zaključak kojim je obavezana Vlada Brčko distrikta da sa Odjeljenjem za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, kao nosiocem pripreme za izradu prostorno-planske dokumentacije koja je u toku, najkasnije do kraja 2018. godine utvrdi trajnu lokaciju za zbrinjavanje otpada u Brčko distriktu. Prema ovom zaključku Vlada će na osnovu konačno određene lokacije izraditi potrebnu investiciono-tehničku dokumentaciju u skladu sa  zakonima i standardima BiH i EU iz ove oblasti i preduzeti aktivnosti na sanaciji postojeće deponije kao i drugih zagađivača životne okoline. Početna sredstva za sanaciju postojeće i izgradnju nove deponije otpada obezbijedit će se iz budžeta Brčko distrikta BiH, navodi se u saopćenju.

  Nakon 30. započela je s radom 31. redovna sjednica Skupštine na kojoj su novi šefovi odjeljenja u Vladi Brčko distrikta položili zakletvu.

  Zakletvu su položili Olivera Dragutinović, šefica Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za komunalne poslove, koji su preuzeli dužnosti nakon isteka zakonskog roka u kome nije uložen veto na prijedlog gradonačelnika Brčko distrikta za njihovo imenovanje na ove dužnosti.

  „Imenovanje novih šefova posljedica je prekompozicije vlasti u Distriku. Imamo novu političku realnost, novu i izmijenjenu vladajuću koaliciju koja je potvrdila imenovanje tri nova šefa odjeljenja koji su se svečano zakleli da će raditi savjesno, odgovorno i u interesu svih građana Distrikta“, rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

  Nakon poslaničkih pitanja i odgovora Skupština je prekinula 31. redovno zasjedanje koje će nastaviti za četrnaest dana, stoji na kraju saopćenja.

  [Ustupljeno Otisku]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 7 = seventy