Skupština: Usvojene izmjene i dopune Zakona o vlasništvu u prvom čitanju

  [Otisak.ba - Arhiva]

  Skupština Brčko distrikta je tokom popodnevnog zasjedanja u srijedu kroz proceduru prvog čitanja prihvatila izmjene i dopune Zakona o vlasništvu kojim se svim vlasnicima nekretnina omogućava da kroz eventualni sudski proces lakše mogu dokazati pravo vlasništva nad nekretninama na koje, po osnovu instituta “docjelosti”, smatraju da imaju pravo.

  “Kako imamo obavezu voditi računa o pravima Distrikta, tako isto valja omogućiti i građanima da lakše ostvaruju svoja prava, jer u proteklih nekoliko decenija imaju poteškoća da pred sudom dokažu da, ono što posjeduju, praktično je i njihovo vlasništvo. Naime, Vijeće za izlaganje, naprimjer, ne priznaje njihov posjed u odnosu na grunt u kojem je vlasnik zajednica, odnosno Distrikt, što ovim izmjenama popravljamo u korist građana”, rekao je predlagač izmjena, predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić.

  Predložene izmjene, a prije konačnog usvajanja, biće i predmet javne rasprave koja je zakazana za 5. juli u gradskom Domu kulture.

  Inače, Skupština je usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u Pravobranilaštvu Distrikta, kao i Zaključak da se rasprava o stanju u JZU “Zdravstveni centar Brčko” nastavi i na narednom zasjedanju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = 6