More

  Skupština: Prezentacija o usklađivanju propisa s pravnom stečevinom EU

  Prezentacija je organizovana s ciljem informisanja ciljnih grupa s usklađivanjem propisa i ulogom Skupštine i njenih tijela u ovom procesu, saradnjom s izvršnim nivoom vlasti, kao i ulozi nevladinog sektora u procesu evropskih integracija.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uz podršku Kancelarije EUD/EUSR i Misije OSCE-a u BiH organizovala je prezentaciju o usklađivanju propisa ove lokalne zajednice s pravnom stečevinom EU, javlja Otisak.ba.

  Prezentacija je organizovana s ciljem informisanja ciljnih grupa s usklađivanjem propisa i ulogom Skupštine i njenih tijela u ovom procesu, saradnjom s izvršnim nivoom vlasti, kao i ulozi nevladinog sektora u procesu evropskih integracija.

  Uroš Vojnović, predsjedavajući Komisije za evropske integracije, rekao je da se na ovaj način pokušava sagledati gdje se Distrikt nalazi u pogledu ispunjavanja preuzetih obaveza i šta je neophodno uraditi kako bi rezultati bili bolji.

  „To će biti i podstrek poslanicima da se bolje upoznaju s poslovima koji ih očekuju. Pred nama je veliki posao koji smo preuzeli i u kojem kasnimo u odnosu na entitete. Od ukupno 62 mjere iz Reformske agende ispunili smo 15 mjera, 30 je u toku, devet se sprovodi kontinuirano, a osam nije započeto. Intencija nam je da damo vjetar u leđa i Skupštini i Vladi u ispunjavanju obaveza koje smo prihvatili“, rekao je Vojnović.

  Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju u brčanskoj Vladi detaljno je prezentovalo ciljeve, načine harmonizacije propisa, kao i Odluku o procedurama usklađivanja propisa s pravnom stečevinom EU.

  „U svjetlu pristupa BiH, a time i Brčko distrikta, Evropskoj uniji mi usklađujemo sve propise koji se donesu u Brčko distriktu s propisima EU“, rekla je Delfa Dejanović, šefica ovog odjeljenja.

  Govoreći o Reformskoj agendi i Akcionom planu za sprovođenje mjera iz Reformske agende Dejanovićeva je rekla da nisu u potpunosti zadovoljni njihovim ispunjavanjem, ali da vjeruje da će do kraja godine moći reći da je ovaj posao prilično dobro okončan.

  Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici više nevladinih organizacija čija je uloga veoma bitna u procesu usklađivanja zakonodavstva.

  Nakon prezentacije i diskusija doneseni su zaključci o potrebi poboljšanja saradnje izvršne i zakonodavne vlasti i ostalih organa po pitanju usklađivanja propisa s pravnom stečevinom EU.

  Osim toga, Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Stručna služba Skupštine će u saradnji s ostalim nadležnim tijelima analizirati postojeće pravne akte koji uređuju oblast usklađivanja propisa s pravnom stečevinom EU u svim institucijama Distrikta, a Stručna služba Skupštine preporučit će mehanizam za praćenje revidiranog Akcionog plana za unapređenje uloge Skupštine u kontekstu evropskih integracija, navode iz Skupštine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = seven