Skupština: Povećan materinski dodatak na 416 KM

  Nakon cjelodnevnog zasjedanja poslanici Skupštine Brčko distrikta prekinuli su u srijedu navečer 30. redovnu sjednicu i njen nastavak zakazali za 6. juni 2018. godine.

  Novčani iznos dodatka za njegu i pomoć drugog lica obračunavat će se prema stepenu zavisnosti korisnika [Ustupljeno Otisku]

  Nakon cjelodnevnog zasjedanja poslanici Skupštine Brčko distrikta prekinuli su u srijedu navečer 30. redovnu sjednicu i njen nastavak zakazali za 6. juni 2018. godine.

  Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH u drugom čitanju. S ciljem jačanja podrške pronatalitetnoj politici amandmanima su poboljšana prvobitna rješenja posebno u smislu veće brige o novorođenoj djeci nezaposlenih majki. Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona materinski dodatak je sa dosadašnjih 15% povećan na 50 posto prosječne mjesečne neto plate u Brčko distriktu i iznosit će 416 KM mjesečno umjesto dosadašnjih 125 KM. Osim toga, materinski dodatak će se isplaćivati u periodu od 12 mjeseci za svako novorođeno dijete u porodici, a za blizance u periodu od 18 mjeseci. Godišnji iznos sredstava potrebnih za ovu namjenu iznosi 1.137 000 KM, navodi se u saopćenju iz Skupštine u četvrtak.

  Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti Brčko distrikta BiH koji je također poboljšan amandmanskim djelovanjem između dva čitanja. Novčani iznos dodatka za njegu i pomoć drugog lica obračunavat će se prema stepenu zavisnosti korisnika. Za korisnike koji su potpuno zavisni dodatak za njegu i pomoć drugog lica iznosit će 25%, za tešku zavisnost 18%, umanjenu zavisnost 12% i malu zavisnost 7% prosječne plate ostvarene u Distriktu u prethodnoj godini. Lica s potpunom i teškom zavisnošću imat će i pravo na personalnu asistenciju, a izmjenama i dopunama ovog zakona obuhvaćena su i djeca sa rijetkim oboljenjima. Finansijska sredstva koja su potrebna za ove namjene na godišnjem nivou iznose oko dva miliona KM.

  U drugom čitanju usvojen je Nacrt zakon o izmjenama i dopuni Zakona o upravnom postupku, a poslanici su razmatrali i u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Pravobranilaštvu Brčko distrikta.

  Usvojeno je i više odluka o utvrđivanu javnog interesa za Brčko distrikt BiH.

  Uvođenje fiskalizacije

  Sjednica je prekinuta nakon rasprave o cjenovniku usluga prikupljanja i odvoza smeća JP “Komunalno Brčko“ i bit će nastavljena za dvije sedmice.

  Skupštinskom zasjedanju prethodila je prezentacija Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta.

  „Zalažem se da se u Zakon ugradi sve što je potrebno kako se ne bi ugrozio princip pravednosti oporezivanja“, rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije nakon rasprave poslanika koji su iznijeli niz primjedbi i dodao da bi Zakon trebao biti u primjeni od 1. januara 2019. godine.

  Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta rekao je da će Vlada uskoro razmatrati i utvrđivati nacrt izmjena i dopuna ovog zakona.

  „Sve ono što je predmet opravdanih primjedbi i kritika može se ispraviti kroz amandmansku proceduru a na nama je da pokažemo da smo zaista opredijeljeni da uvedemo fiskalizaciju“, rekao je Milić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ five = one