Skupština: Odsustvo tri Hrvata neosnovano

  Sjednica o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu, koja je prošle sedmice dva puta odgađana zbog prisustva nedovoljnog broja hrvatskih zastupnika (dva, potrebno tri), tako je počela glasanjem o amandmanima na Budžet sa dva Hrvata.

  [Otisak.ba - Arhiva]

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na drugom nastavku osme vanredne sjednice u ponedjeljak je usvojila zaključak kojim je odsustvo trojice hrvatskih opozicionih zastupnika proglasila neosnovanim, javlja Otisak.ba.

  Sjednica o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu, koja je prošle sedmice dva puta odgađana zbog prisustva nedovoljnog broja hrvatskih zastupnika (dva, potrebno tri), tako je počela glasanjem o amandmanima na Budžet sa dva Hrvata.

  U zaključku Skupštine, koji je usvojen sa 19 glasova (jedan protiv), stoji da su Tomislav Stjepanović (Hrvatska demokratska zajednica 1990), Ivan Krndelj i Pejo Mendeš (Hrvatska seljačka stranka – braća Radić), nakon prisustva u prvom dijelu sjednice u ponedjeljak, iako su opravdali odsustvo, svojim nedolaskom na drugi dio zasjedanja učinili svoje opravdano odsustvo neosnovanim.

  Navedeno je da oni nisu htjeli potpisati obrazac da su prisutni, te da je zaključak donesen na osnovu Poslovnika o radu.

  Stjepanović: Kršenje Poslovnika i Statuta

  “Čekao se zadnji trenutak da bi se usvojio Proračun Brčko distrikta. I oni će, pretpostavljam, ići na ovakav nasilni čin usvajanja, čime se krši Statut Brčko distrikta… sve to zahvaljujući i predstavnicima Hrvata koji čine ovu većinu, dakle dva zastupnika HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica BiH) koji će podržati ovakav proračun, iako većina Hrvata u Skupštini ne čini ovu većinu”, kazao je Stjepanović ranije u ponedjeljak u izjavi za medije, naglasivši:

  “Definitivno ovaj prijedlog proračuna Brčko distrikta još nije spreman… iako su sazivali Skupštinu i u ponedjeljak i u srijedu. Ja sam i tada upozoravao predsjednika Skupštine da se krši Poslovnik i Statut Brčko distrikta, da takav prijedlog proračuna, u takvoj formi kao što je dostavljen, a to je nekih 270 amandmana, nije šestina amandmana koji treba da budu razmatrani. Statut je, čini mi se u članku 41, definirao što sve mora da sadrži prijedlog proračuna. Vrši se nepotrebno nasilje.”

  Komisija: U skladu sa Poslovnikom i Statutom

  Skupštinska Komisija za praćenje primjene Poslovnika ranije u ponedjeljak iznijela je jednoglasno mišljenje da je sve u skladu sa Poslovnikom o radu i Statutom.

  Krndelj i Stjepanović su nakon toga ponovo naveli da se krši Poslovnik o radu, jer su u međuvremenu dobili amandmane na Budžet koji se trebaju razmatrati.

  Nakon što je predsjednik Skupštine Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije) svjesno dopustio kršenje Poslovnika, tako što je dozvolio raspravu prije otvaranja jedine tačke dnevnog reda te poslije iznesenog mišljenja pomenute komisije, želeći prekinuti to, odbio je dati riječ Krndelju, koji je na to oštro reagirao i na kraju zatražio pauzu.

  Nakon pauze, u drugom dijelu skupštinskog zasjedanja, trojica navedenih hrvatskih zastupnika nisu se pojavljivala.

  Kadrić je medijima ranije u ponedjeljak kazao da je mišljenja da se ovdje “isključivo radi o političkoj borbi, ko će biti dio vlasti, a ne o nekoj pretjeranoj brizi za Budžetom”.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 9