Skupština na čelu sa Sinišom Milićem – novi zastupnici, projekti i zakoni

Cijela emisija

Gost druge epizode Otiskovog Specijala bio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić. Urednik i voditelj emisije Admir Kadrić s Milićem je, između ostalog, razgovarao o odnosu opozicije i pozicije u Skupštini, o planiranim projektima i novim zakonima.

Kao predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Milić je istaknuo da nastoji stvoriti atmosferu u kojoj će se svi poslanici osjećati jednako bez obzira da li su opoziciji ili ne.

Istaknuo je da je novina u ovome mandatu što su u trima skupštinskim komisijama predsjedavajući iz opozicije dok u prethodnom mandatu ni u jednoj komisiji to nije bio slučaj.

Dodao je još da je formiran i nadstranački klub žena koji čine četiri žene iz različitih političkih partija i nacionalnosti.

Domaćin emisije komentirao je kako je zastupnica Mejra Šečić prva od manjina koja nije službeno u poziciji. Kadrić je dodao da je Šečić neslužbeno dio tima brčanske Socijalističke partije.

„Za nas je Mejra Šečić predstavnik romske nacionalne manjine“, uzvratio je Milić, dodavši, ipak, da ona „nije ni u opoziciji“ i da „glasa vrlo često za“.

Milić se osvrnuo i na stavove sadašnje opozicije koja je donedavno bila u vlasti, rekavši da nema garancije da bi oni postupali drugačije ukoliko bi došli na vlast.

„Ljudi računaju na slabo pamćenje građana“, komentirao je Milić mijenjanje stavova sukladno pozicijama u vlasti.

Dio emisije bio je posvećen i započetim projektima u Distriktu. Tako smo od Milića saznali da je usvojena Odluku o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe što omogućava STUDEN & CO Holdingu ulazak u bazu McGovern. Milić je stava da je STUDEN & CO Holding dugim djelovanjem na prostoru Distrikta dokazao da se „može imati povjerenja u tog partnera“.

„Čini mi se da smo jednoglasno došli do podrške u Skupštini za ovaj prvi u nizu projekata, ja se nadam, sa SC grupacijom“, zaključio je.

Dodao je da Distrikt kod ovakvih značajnih projekata mora ispunjavati svoj dio obaveza; „da ima efikasnu administraciju i da efikasno odgovara na zahtjeve investitora“.

U nastavku se govorilo i o Projektu revitalizacije brčanskog JP Luka u okviru kojeg se radi novi plato, a najavljeno je i čišćenje korita rijeke Save. Za Projekt je predviđen utrošak od 10 miliona eura, od čega su, prema Miliću, 3 miliona grantovska sredstva. Pokretanje radova na Projektu najavljeno je za početak ili sredinu juna.

„Luka će, ja se nadam, vrlo brzo biti jedno gradilište“, rekao je Milić.

Milić je najavio izmjenu seta zakona koji će omogućiti isplatu toplog obroka uposlenicima u javnim službama, kazavši da su sredstva obezbijeđena „za zadnje tromjesečje“, ali da je potrebno stvoriti preduslove u Zakonu o platama kako bi se isplatila sredstva.

Spomenuo je i Zakon o upravljanju javnom imovinom koji je, prema njegovim riječima, prioritetan i da ga očekuje vrlo brzo u Skupštini.

Kadrić se dotaknuo PDP-ove inicijative da se 9. maj i u Brčkom proglasi Danom pobjede nad fašizmom, rekavši da Skupština inicijativi nije dala podršku.

Milić je komentirao da samo Brčko nema ovaj praznik i da on smatra da bi se ovaj Dan trebao obilježavati i u Brčkom; bez obzira da li će to biti neradan ili radni dan.

Za kraj razgovora Milić se osvrnuo na formiranje vlasti putem nacionalnih blokova, rekavši da će „proći ovdje još dosta vremena dok se ne bude iznjedrio političar koji će uživati jednako povjerenje sva tri naroda“ i da je jedini način, zasad, da imamo vlast  jeste da „omogućimo vladavinu prava, da imamo zakone koji su kvalitetni koji se ne mogu mijenjati po nekoj skraćenoj proceduri i da ljudima bude svejedno ko je na kojim pozicijama“.

Dijelove razgovora na teme u ovome članku pogledajte od 21:22 do 44:26 i od 1:01 do 1:11 minute.

Autorica: Emina Osmić Hajdarević
--