Skupština: Iz budžeta pet miliona KM za završetak zaobilaznice

  Skupština je donijela Zaključak kojim je zadužila Vladu da u Budžetu Brčko distrikta za fiskalnu 2018. godinu i Budžetu za 2019. godinu obezbijedi sredstva u maksimalnom iznosu od pet miliona KM, namijenjenog za dodatno finansiranje i završetak izgradnje zaobilaznice.

  [Ustupljeno Otisku]

  U nastavku 32. redovne sjednice Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u prvom čitanju Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona Brčko distrikta BiH.

  „Predložio sam izmjene Izbornog zakona kako bi omogućili primjenu Zakona o sukobu interesa. Da bi mogli analizirati i utvrđivati sukob interesa i zaposliti istražioce koji će raditi taj posao u ime Izborne komisije moramo prethodno imati proceduru zapošljavanja tih ljudi“, rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić dodajući da se zbog toga Zakon o sukobu interesa ne primjenjuje godinama.

  „Želja mi je da tu aktivnost konačno pokrenemo jer u Brčko distriktu nema ko da utvrđuje sukob interesa što baca izvjesnu sjenu da nema političke volje da se vrše istrage takve vrste“, istakao je predsjednik Kadrić.

  Usvojen je i Nacrt zakona o volontiranju u drugom čitanju kao i više odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta.

  Nakon razmatranja Informacije o sprovođenju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom D.D. „Novi Bimeks“ Skupština je donijela Zaključak kojim je zadužila Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH da u saradnji s Odjeljenjem za prostorno planiranje i Odjeljenjem za javni registar predloži u stečajnom postupku izuzimanje iz predmeta prodaje stečajne mase parcele koja čini groblje na lokaciji farme.

  U zaključku se navodi da je lokacija čije se izuzimanje traži od izuzetnog značaja za Brčko distrikt i da se zadužuje Pravobranilaštvo da po tržišnim uslovima i tržišnoj cijeni, koju je prihvatila skupština povjerilaca D.D. „Novi Bimeks“ u stečaju, preuzme tu lokaciju u korist Brčko distrikta BiH.

  Kompletna procedura će se sprovesti u skladu s važećim zakonima Brčko distrikta, zaključila je Skupština.

  Javno preduzeće „Putevi Brčko“ je kao predlagač povuklo s dnevnog reda davanje saglasnosti na Aneks broj 1 (jedan) Ugovora o izvođenju radova na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog.

  Nakon razmatranja Prijedloga odluke o dodatnom zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu „Zaobilaznica oko grada Brčko“ Skupština je donijela Zaključak kojim je zadužila Vladu da u Budžetu Brčko distrikta za fiskalnu 2018. godinu i Budžetu za 2019. godinu obezbijedi sredstva u maksimalnom iznosu od pet miliona KM, namijenjenog za dodatno finansiranje i završetak izgradnje zaobilaznice.

  Poslanici su usvojili Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju JZU „Zdravstveni centar Brčko“ kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za prethodnu godinu.

  Razmatranje godišnjih izvještaja o radu i finansijskom poslovanju više javnih preduzeća i institucija u prošloj godini odgođeno je za narednu sjednicu zbog toga jer ih prethodno nisu razmatrale nadležne komisije.

  Za narednu redovnu sjednicu odloženo je i razmatranje više informacija zbog odsustva predlagača.

  Skupština će u ponedjeljak 30. jula, prije augustovske ljetne pauze u redovnim  zasjedanjima, održati vanrednu sjednicu radi razmatranja rebalansa Budžeta, saopćeno je u četvrtak iz ove institucije.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + = ten