Skupština: Dolazak tri hrvatska opoziciona zastupnika

  Nezavisni zastupnik Tomislav Stjepanović (Hrvatska demokratska zajednica 1990), Ivan Krndelj i Pejo Mendeš (Hrvatska seljačka stranka - braća Radić), iako su zvanično opravdano odsutni (otvoreno bolovanje), pojavili su se na ovom skupštinskom zasjedanju.

  [Otisak.ba]

  Nakon što je dva puta odgađana prošle sedmice, osma vanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu u ponedjeljak obilježena je dolaskom tri opoziciona hrvatska zastupnika, javlja Otisak.ba.

  Nezavisni zastupnik Tomislav Stjepanović (Hrvatska demokratska zajednica 1990), Ivan Krndelj i Pejo Mendeš (Hrvatska seljačka stranka – braća Radić), iako su zvanično opravdano odsutni (otvoreno bolovanje), pojavili su se na ovom skupštinskom zasjedanju.

  “Čekao se zadnji trenutak da bi se usvojio Proračun Brčko distrikta. I oni će, pretpostavljam, ići na ovakav nasilni čin usvajanja, čime se krši Statut Brčko distrikta… sve to zahvaljujući i predstavnicima Hrvata koji čine ovu većinu, dakle dva zastupnika HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica BiH) koji će podržati ovakav proračun, iako većina Hrvata u Skupštini ne čini ovu većinu”, kazao je Stjepanović u izjavi za medije, naglasivši:

  “Definitivno ovaj prijedlog proračuna Brčko distrikta još nije spreman… iako su sazivali Skupštinu i u ponedjeljak i u srijedu. Ja sam i tada upozoravao predsjednika Skupštine da se krši Poslovnik i Statut Brčko distrikta, da takav prijedlog proračuna, u takvoj formi kao što je dostavljen, a to je nekih 270 amandmana, nije šestina amandmana koji treba da budu razmatrani. Statut je, čini mi se u članku 41, definirao što sve mora da sadrži prijedlog proračuna. Vrši se nepotrebno nasilje.”

  Komisija: U skladu sa Poslovnikom i Statutom

  Skupštinska Komisija za praćenje primjene Poslovnika, nakon održane sjednice u pauzi, iznijela je jednoglasno mišljenje da je sve u skladu sa Poslovnikom o radu i Statutom.

  Krndelj i Stjepanović su nakon toga ponovo naveli da se krši Poslovnik o radu, jer su u međuvremenu dobili amandmane na Budžet koji se trebaju razmatrati.

  Nakon što je predsjednik Skupštine Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije) svjesno dopustio kršenje Poslovnika, tako što je dozvolio raspravu prije otvaranja jedine tačke dnevnog reda te poslije iznesenog mišljenja pomenute komisije, želeći prekinuti to, odbio je dati riječ Krndelju, koji je na to oštro reagirao i na kraju zatražio pauzu.

  Nastavak je zakazan za 15 sati.

  Kadrić: Politička borba

  Kadrić je medijima kazao da je mišljenja da se ovdje “isključivo radi o političkoj borbi, ko će biti dio vlasti, a ne o nekoj pretjeranoj brizi za Budžetom”.

  “Zamolit ću svakoga ko se bori za vlast, da to ne bude na uštrb općih i javnih interesa i institucija i građanstva. Očekujem da ćemo biti odgovorni i da ćemo stvoriti uslove da se Budžet usvoji”, izjavio je on.

  Za glasanje o Budžetu potrebno je prisustvo najmanje tri hrvatska zastupnika u Skupštini.

  “Molim poslanike da budu to, da usvojimo Budžet. A onda neka u skladu sa svojim poslovničkim i poslaničkim nadležnostima djeluju u smislu zaštite općih interesa i interesa naroda, na način da ukazuju ili otkrivaju sve elemente eventualnih kršenja zakona i svih drugih propisa. Ovakva vrsta političke borbe nije najbolji način da stvari funkcionišu”, zaključio je Kadrić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ ten =