More

  Skupština Brčko distrikta: Započeta 20. redovna sjednica

  Usvojena dva zakona po hitnom postupku.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta BiH u srijedu navečer, na 20. redovnoj sjednici, usvojila je po hitnom postupku Nacrt zakona o dopunama Zakona o izvršnom postupku, saopćeno je iz Skupštine.

  • Ovaj zakon dopunjen je odredbama koje uvažavaju pravno shvatanje Apelacionog suda Brčko distrikta u vezi s postupanjem u slučajevima neplaćanja usluga parkiranja.

  Po hitnom postupku usvojen je i Nacrt zakona o stavljanju van snage Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Brčko distrikta BiH, jer se na području Distrikta primjenjuje Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

  Skupština je zaključila da od institucija i odjeljenja Vlade zatraži da provjere ima li u okviru njihovih nadležnosti državnih zakona koji se mogu direktno primijeniti na prostoru Distrikta zbog čega lokalne zakone treba staviti van snage.

  Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu na prijedlog Komisije za budžet odloženo je za narednu sjednicu, kada će biti razmatrana i Informacija u vezi s korištenjem nove zgrade Policije Brčko distrikta BiH.

  Za narednu sjednicu Skupštine odloženo je i razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima, do kada će poslanicima biti dostavljeni zaključci s nedavno održane javne rasprave.

  Usvojeno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta BiH za izgradnju puteva i data saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta JP“Radio Brčko“.

  Skupština će nastaviti 20. redovnu sjednicu za petnaest dana kada treba da razmatra Informaciju Direkcije za finansije o trošenju javnih sredstava po osnovu grantova i subvencija u periodu od 2014. do 2017. godine i nacrte zakona o dopuni Zakona o poslanicima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama i platama korisnika budžetskih sredstava u Skupštini Brčko distrikta BiH.

  “Lokalni zakon praktično nije bio u primjeni i analogno tome stavili smo ga van snage, jer državni zakon koji reguliše ovu oblast odavno je na snazi, pa se primjenjuje u oba entiteta i Distriktu. Takođe je prihvaćena i inicijativa koju ću kroz zvaničan dopis uputiti sužbama i institucijama Distrikta, da se provjeri ima li još zakona koji su primjenjivi u cijeloj BiH, a da istovremeno te oblasti regulišu i ovdašnji zakoni te ću, ukoliko je to ispravnija varijanta, tražiti njihovu provedbu i u Brčkom”, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić povodom usvajanja Nacrta zakona o stavljanju van snage Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Brčko distrikta BiH.

  “Kad je riječ o drugom čitanju Zakona o zabrani pušenja i upotrebe drugih duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu, koji je predložio Klub zastupnika SDS-a, postoji čvrsto opredjeljenje da on bude usvojen. No, prije toga sačekaćemo zaključke sa upriličene javne rasprave na ovu temu, kako bismo što kvalitetnije mogli djelovati amandmanski, te ga u potpunosti prilagoditi zakonima koji regulišu ovo pitanje, ne samo u ostatku BiH, već i u zemljama regiona. Inače, vjerujem da ćemo ga na narednom skupštinskom zasjedanju i usvojiti”, precizirao je Kadrić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − four = two