More

  Skupština Brčko distrikta: Zakon o komunalnim djelatnostima ponovo pred zastupnicima

  Utvrđen je dnevni red za 23. redovnu sjednicu Skupštine, koja je zakazana za narednu srijedu, 17. januara, sa početkom u 10 sati.

  U četvrtak je u maloj sali brčanske Skupštine održan pripremni sastanak šefova zastupničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Utvrđen je dnevni red za 23. redovnu sjednicu Skupštine, koja je zakazana za narednu srijedu, 17. januara, sa početkom u 10 sati.

  Pred zastupnicima će se naći izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima po hitnom postupku, na prijedlog Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

  Na sjednici će se naći Informacija o stanju u zdravstvu Distrikta, Izvještaj o radu Vlade za 2017. te Program rada Vlade za 2018. godinu, kao i planovi rada javnih preduzeća za 2018. godinu.

  U dnevni red je uvršteno i nekoliko prijedloga odluka o utvrđivanju javnog interesa za Distrikt.

  ‘Obaranje’ Zakona o komunalnim djelatnostima

  Na 19. redovnoj sjednici, 15. novembra prošle godine, Skupština je “oborila” Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima u prvom čitanju.

  Protiv izmjena i dopuna ovog zakona glasalo je 14 zastupnika, osam ih je bilo za, a tri uzdržana.

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] kazao je tada u izjavi medijima da ponekad “postoji potreba da se usaglašavaju određeni politički stavovi u vezi sa propisima”.

  “Zakon o komunalnim djelatnostima nije usvojen iz razloga što smo cijenili da je nužno da se u prvom koraku ispoštuje sudska presuda. Ovim prijedlogom ta presuda nije ispoštovana. Nije bilo drugačijeg izlaza iz ove tačke dnevnog reda, iako sam predlagao da se ona povuče”, izjavio je on, dodavši da vjeruje “da ćemo brzo doći do rješenja da inkorporiramo sve elemente sudske presude, kako bi Javno preduzeće [Putevi Brčko] moglo nastaviti svoju djelatnost pružanja usluga parkinga”.

  U ime Vlade Brčko distrikta, koja je bila predlagač ovog zakona, šef Odjela za komunalne poslove Mićo Stevanović kazao je medijima da se “ovdje očigledno radi o nerazumijevanju nekih ljudi”.

  “Prijedlog Zakona je na Vladu upućen skoro mjesec dana prije nego što je pročitana apelaciona presuda. I on kao takav je urađen u skladu sa smjernicama koje je prethodna vlada donijela, i nije mogao biti napravljen ni na jedan drugi način, osim u skladu sa smjernicama koje je ova vlada preuzela”, izjavio je on, dodavši da je Vlada nakon presude bila stava da Zakon proslijedi u skupštinsku proceduru, gdje bi se amandmanskim djelovanjem ispravio u drugom čitanju.

  Istakao je da se u predloženom Zakonu sa presudom treba uskladiti samo član koji se tiče doplatnih karata.

  Sudska presuda

  Odlukom Apelacionog suda Brčko distrikta, 29. septembra prošle godine, utvrđena je nestatutarnost i nezakonitost Odluke “Puteva Brčko” o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta i Cjenovnika usluga parkiranja u Distriktu.

  Apelacioni sud je utvrdio neusklađenost Odluke “Puteva Brčko” [doplatna karta] i Cjenovnika kojim je propisana cijena doplatne karte sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o obligacionim odnosima Distrikta, kao i neusklađenost Odluke [blokiranje i deblokiranje, prinudno premještanje i čuvanje prinudno premještenih vozila] i Cjenovnika kojim su propisane cijene blokiranja i deblokiranja vozila te premještanja i čuvanja vozila na odlagalištu sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Distrikta.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = six