More

  Skupština Brčko distrikta usvojila rebalans budžeta

  “Nikada se u Distriktu nije ovoliko novca izdvojilo za jedan kapitalni projekat kao što je izgradnja multifunkcionalne dvorane sa zatvorenim i otvorenim bazenima, u vrijednosti od 6,2 miliona maraka”, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta danas je vanredno zasijedala a pred poslanicima se našao rebalans budžeta Brčko distrikta, koji je u popodnevnom dijelu zasijedanja i usvojen.

  Nakon što je prethodno prošao Vladu Brčko distrikta rebalans budžeta ušao je u skupštinsku proceduru i očekivano izazvao kritike opozicije koja bi isti usmjerila u sasvim druge svrhe nego li je to predviđeno sadašnjim prijedlogom.

  “Prvo su sudske presude, odnosno finansijska sredstva za sudske presude koje su dostigle nevjerovatnih četiri miliona maraka. Po tom osnovu Brčko distrikt više plaća izgubljene sporove nego institucije na nivou BiH, što je najbolji pokazatelj koruptivnog ambijenta koji vlada u Distriktu Brčko. Nevjerovatno je da se gube milionski procesi a da niko za to svih ovih godina nije odgovarao. Zbog toga smo javno pozvali Tužilaštvo da otvori istrage protiv svih NN lica koji su doveli do toga da Brčko godinama plaća milionske iznose za izgubljene sporove”, rekao je Siniša Golić, poslanik PDP-a.

  Poslanik Branislav Marković smatra da je način na koji se raspolaže i upravlja budžetom Distrikta sramota za lokalnu zajednicu, jer se “nepotrebno troše i bacaju niz vodu”.

  “Kao što su bile i za gradski stadion, kao što su bile i za zgradu Policije. Jučer je policija izuzimala dokumentaciju i mislim da će to biti nova afera Bingo u Brčko distriktu. Umjesto da se sredstva usmjere na obične građane, a ne na tajkune i pojedince. Sada je preko tri miliona premašen budžet za poljoprivredu, da bi se pojedinci obogatili, da bi se finansirale stranke i kampanje. Ta sredstva su se mogla kvalitetnije utrošiti, recimo za liječenje mladih ljudi. Zar se nije od 6,5 miliona moglo odvojiti milion maraka za neki solidarni fond, da se mladi ljudi mogu liječiti. Zar ne može dio za socijalna davanja da ne gledamo svako jutro mlade i stare kako rove po kontejnerima. Mislim da je ovaj budžet totalno promašen”, rekao je Branislav Marković, nezavisni poslanik.

  S druge strane vlast tvrdi da je prijedlog sasvim korektan i opravdava potrebe građana i grada. Gradonačelnik Distrikta kaže da se potreba za rebalansom prije svega javila zbog neophodnosti oprihodovanja šest miliona maraka ruskog klirinškog duga, kao i potrebe da se isfinansira dio sredstava koji nedostaje za podsticaje u poljoprivredi, te da se zanove projekti Svjetske banke za hitni oporavak od poplava.

  “Kritike koje smo čuli od strane opozicije su uobičajena stvar u parlamentarnoj praksi, s tim što je dobro da mi imamo proporcionalni izborni sistem pa pozivanje opozicije na razgovore sa građanima uvijek se svodi na to da je ta grupa građana mnogo manja od grupe građana sa kojom razgovaraju predstavnici političkih partija koji čine skupštinsku većinu. I mi smo razgovarali sa građanima i upravo je potreba i interes da se klirinški dug usmjeri u jedan kapitalni projekat”, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

  “Nikada se u Distriktu nije ovoliko novca izdvojilo za jedan kapitalni projekat kao što je izgradnja multifunkcionalne dvorane sa zatvorenim i otvorenim bazenima, u vrijednosti od 6,2 miliona maraka. To je prva faza. Ukazala se potreba za 2 miliona za podsticaje u poljoprivredi, 300.000 maraka za jednokratnu novčanu pomoć demobilisanim borcima sve tri vojske. U suštini, ovaj rebalans ima posebnu vrijednost”, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

  Kadrić je zaključio da ima prostora za raspravu o sitnim pozicijama i na to su, kaže, poslanici i ukazali. U narednom periodu vjerovatno će biti još jedan rebalans, koji će sadržati tehničke izmjene, kazao je predsjednik Skupštine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ = 9