More

  Skupština Brčko distrikta: Usvojene izmjene zakona u obrazovanju i Zakona o Vladi u drugom čitanju

  Sjednica je prekinuta tokom diskusije o Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju Fonda zdravstvenog osiguranja. Nastavak je zakazan za 15 sati.

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je započela 14. redovnu sjednicu, koja je prekinuta u 13 sati.

  Na pripremnom sastanku prošlog četvrtka utvrđen je dnevni red od 35 tačaka.

  Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Ilija Marić [HDZ BiH] povukao je prijedlog Kluba zastupnika ove stranke: Nacrt zakona o dopuni Zakona o javnoj upravi – po hitnom postupku.

  Gradonačelnik Siniša Milić odgodio je za sljedeću redovnu sjednicu Nacrt zakona o izmjeni Zakona o budžetu – u prvom čitanju.

  Isto je učinila i Pravosudna komisija, odgodivši nacrte zakona o nasljeđivanju i vanparničnom postupku, oba u prvom čitanju.

  Zastupnik Hrvatske seljačke stranke – braća Radić Peja Mendeš [HSS] predložio je da se u dnevni red uvrsti informacija o stanju poljoprivrednih usjeva, ali Skupština nije prihvatila taj prijedlog.

  Usvojene izmjene zakona u obrazovanju i Zakona o Vladi u drugom čitanju

  Krenulo se raditi po dnevnom redu sa 31 tačkom. Usvojen je Zapisnik sa 12. redovne sjednice.

  Nakon Zastupničkih pitanja i odgovora, Skupština je usvojila Nacrt zakona o izmjeni Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju – u drugom čitanju, te Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, također u drugom čitanju.

  U drugom čitanju je usvojen i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o Vladi.

  Skupština je usvojila deset prijedloga odluka o utvrđivanju javnog interesa.

  Sjednica je prekinuta tokom diskusije o Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju Fonda zdravstvenog osiguranja.

  Nastavak je zakazan za 15 sati.

  Veliki broj zakona nakon ljetne pauze

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] ranije je najavio da će se nakon ove sjednice, posljednje prije ljetne pauze, na prvom jesenjem zasjedanju u Skupštini naći veliki broj zakona koji su prošli prvo čitanje.

  “Ima mnogo zakonskih propisa koje valja vratiti u raspravu. To su prije svega zakoni koji se odnose na borbu protiv korupcije, Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju i Zakon o uspostavljanju tijela za borbu protiv korupcije. Ta dva zakona nismo donijeli i, u izvjesnom smislu, Distrikt ima minus jer to nismo uspjeli riješiti”, rekao je predsjednik Kadrić.

  Kompletan dnevni red za 14. redovnu sjednicu preuzmite ovdje.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four − 38 =