More

  Skupština Brčko distrikta: Usvojene izmjene Zakona o Vladi

  Članovi opozicije su u svojim diskusijama izrazili protivljenje donošenju ovog zakona.

  - Advertisement -

  Jutros je počeo drugi nastavak 13. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Nakon zastupničkih pitanja i odgovora, od strane predlagača [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine] odgođeno je razmatranje Nacrta zakona o dopuni Zakona o javnoj upravi – po hitnom postupku.

  Zatim je do pauze [13 sati] trajala diskusija o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o Vladi Distrikta – u prvom čitanju.

  Predlagač, gradonačelnik Siniša Milić, zastupnicima je obrazložio da se na ovaj način Zakon o Vladi usklađuje sa Statutom Distrikta, koji je preuzeo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a koja predviđa i presumpciju nevinosti, s obzirom na to da je dosadašnje zakonsko rješenje, da je član Vlade automatski bio razriješen sa svoje funkcije u slučaju potvrđivanja optužnice, bilo zastupljeno samo u Distriktu u odnosu na državu i regiju, pojasnio je.

  “Pomenuti zakon usklađuje se i sa zakonskim rješenjima koja se primjenjuju u entitetima, na nivou Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, kao i sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji je krovna organizacija u oblasti pravosuđa, a koji, takođe, na isti način predviđa razrješenje svoga člana u slučaju donošenja pravosnažne osuđujuće presude”, kazao je Milić.

  Milić: Prostor za zloupotrebe

  Nakon usvajanja ovog zakona na sjednici Vlade 5. juna, prvi čovjek Distrikta u izjavi medijima je rekao:

  “Dosadašnje zakonsko rješenje je ostavljalo prostor za zloupotrebe ove odredbe i to se u mnogo navrata i činilo u prethodnom periodu, čime je bio destabilizovan rad Vlade. Takvi slučajevi su Brčko distrikt koštali znatnih finansijskih sredstava, jer je dosta onih koji su bili zbog ove zakonske odredbe prinuđeni da odstupe sa svojih funkcija, a kasnije u sudskom postupku su potvrdili svoju nevinost, zbog čega je Distrikt morao da plati stotine hiljada maraka za naknadu štete. Mislim da nije u pitanju ništa revolucionarno i što bi moglo ugroziti ostvarivanje pravde, jer sudski postupci teku nezavisno od toga kakva su administrativna rješenja u Vladi.”

  Atić: Put u sistemsku korupciju

  S druge strane, članovi opozicije su u svojim diskusijama izrazili protivljenje donošenju ovog zakona.

  Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH] Esad Atić kazao je da usvajanje ovog zakona vodi u sistemsku korupciju, time i pogoršanje već lošeg stanja u ovoj lokalnoj zajednici, naglasio je.

  Naveo je i primjere u evropskim zemljama, u kojima su nosioci javnih funkcija podnosili ostavke zbog svojih grešaka, odnosno sumnje da su počinili krivično djelo.

  “Kako je krenulo, uskoro će uslov za članstvo u Vladi biti podignuta optužnica”, rekao je Atić.

  Usvojen Zakon 

  Diskusija je nastavljena nakon pauze.

  Zastupnik SDP-a BiH Suad Burić rekao je da ovim zakonom vladajuća većina izražava sumnju u rad Policije, Tužilaštva i sudova u ovom gradu.

  Gradonačelnik Milić je kazao da to nije tačno, izrazivši suprotnu konstataciju.

  Zakon je usvojen uz dva glasa protiv i dva uzdržana.

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  3 KOMENTARI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + six =