More

  Skupština Brčko distrikta: Usvojene izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima

  Zoran Kokanović naglasio da će uputiti prijavu nadležnom sudu u ovom gradu da ispita da li je ovaj zakon u skladu sa presudom Apelacionog suda Distrikta.

  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu je, na 23. redovnoj sjednici, usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima – po hitnom postupku, na prijedlog Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD].

  Zakon je usvojen sa 16 glasova “za”, a pet zastupnika bilo je “uzdržano”.

  Vlada ovom grada u utorak je, na 34. vanrednoj sjednici, dala saglasnost na amandman Kluba zastupnika SNSD-a na na Nacrt ovog zakona.

  “Suština ovoga zakona jeste u tome da se obezbijede uslovi za pružanje usluga parkiranja na javnim površinama na prostoru Distrikta, tako da to bude u skladu sa presudom Apelacionog suda [Brčko distrikta], koji je ranije osporio određena zakonska rješenja u ovoj oblasti”, rekao je u izjavi medijima gradonačelnik Siniša Milić.

  Milić je naveo i da je ovim zakonom, između ostalog, predviđeno da se za onog korisnika koji nije platio uslugu parkiranja obavezno izdaje nalog u visini dnevne karte parkiranja, čija će cijena konačno biti utvrđena cjenovnikom Javnog preduzeća “Putevi Brčko”.

  “Napominjem još jednom da su, prema obrazloženjima predlagača i ocjenama zakonodavne kancelarije Vlade Brčko distrikta, ovaj zakon i predviđena rješenja u ovoj oblasti potpuno u skladu sa presudom Apelacionog suda i njime se praktično ispunjava ono što je navedeno u samoj presudi”, istakao je Milić.

  Prijava Kokanovića

  Za diskusiju na sjednici Skupštine javio se zastupnik Socijalističke partije, zvanično nezavisni zastupnik, Zoran Kokanović, koji je naglasio da će uputiti prijavu nadležnom sudu u ovom gradu da ispita da li je ovaj zakon u skladu sa presudom Apelacionog suda Distrikta.

  Odlukom Apelacionog suda, 29. septembra prošle godine, utvrđena je nestatutarnost i nezakonitost Odluke “Puteva Brčko” o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta i Cjenovnika usluga parkiranja u Distriktu.

  Apelacioni sud je utvrdio neusklađenost Odluke “Puteva Brčko” [doplatna karta] i Cjenovnika kojim je propisana cijena doplatne karte sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o obligacionim odnosima Distrikta, kao i neusklađenost Odluke [blokiranje i deblokiranje, prinudno premještanje i čuvanje prinudno premještenih vozila] i Cjenovnika kojim su propisane cijene blokiranja i deblokiranja vozila te premještanja i čuvanja vozila na odlagalištu sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Distrikta.

  ‘Obaranje’ Zakona 

  Na 19. redovnoj sjednici, 15. novembra prošle godine, Skupština je “oborila” Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima u prvom čitanju.

  “Protiv” izmjena i dopuna ovog zakona glasalo je 14 zastupnika, osam ih je bilo “za”, a tri “uzdržana”.

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] kazao je tada u izjavi medijima da ponekad “postoji potreba da se usaglašavaju određeni politički stavovi u vezi sa propisima”.

  “Zakon o komunalnim djelatnostima nije usvojen iz razloga što smo cijenili da je nužno da se u prvom koraku ispoštuje sudska presuda. Ovim prijedlogom ta presuda nije ispoštovana. Nije bilo drugačijeg izlaza iz ove tačke dnevnog reda, iako sam predlagao da se ona povuče”, izjavio je on, dodavši da vjeruje “da ćemo brzo doći do rješenja da inkorporiramo sve elemente sudske presude, kako bi Javno preduzeće [Putevi Brčko] moglo nastaviti svoju djelatnost pružanja usluga parkinga”.

  U ime Vlade Brčko distrikta, koja je bila predlagač ovog zakona, šef Odjela za komunalne poslove Mićo Stevanović kazao je medijima da se “ovdje očigledno radi o nerazumijevanju nekih ljudi”.

  “Prijedlog Zakona je na Vladu upućen skoro mjesec dana prije nego što je pročitana apelaciona presuda. I on kao takav je urađen u skladu sa smjernicama koje je prethodna vlada donijela, i nije mogao biti napravljen ni na jedan drugi način, osim u skladu sa smjernicama koje je ova vlada preuzela”, izjavio je on, dodavši da je Vlada nakon presude bila stava da Zakon proslijedi u skupštinsku proceduru, gdje bi se amandmanskim djelovanjem ispravio u drugom čitanju.

  Istakao je da se u predloženom Zakonu sa presudom treba uskladiti samo član koji se tiče doplatnih karata.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × 1 =