More

  Skupština Brčko distrikta: Usvojen Nacrt zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima

  U drugom čitanju je usvojen Zakon o izmjeni Zakona o budžetu, kojim se određuje krajnji rok za donošenje budžeta, do 31. marta.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je okončala 17. redovnu sjednicu, prekinutu 11. oktobra kod tačke dnevnog reda – Zastupnička pitanja i odgovori.

  U drugom čitanju je usvojen Zakon o izmjeni Zakona o budžetu, kojim se određuje krajnji rok za donošenje budžeta, do 31. marta.

  Zastupnici nisu podržali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u drugom čitanju.

  Data je saglasnost na Odluku o sadržaju liste lijekova koji nisu na esencijalnoj listi lijekova za potrebe korisnika stalne osnovne novčane pomoći.

  Skupština je usvojila pet prijedloga odluka o utvrđivanju javnog interesa, te razmatrala informacije o stanju sigurnosti za period januar – juni 2017. godine, i preporukama Pravobranilaštva Distrikta [u vezi sa grantovima koji se izdvajaju iz budžeta].

  Osamnaesta redovna sjednica počela je u poslijepodnevnim satima, a prekinuta je kod posljednje tačke dnevnog reda – Razmatranje Informacije Direkcije za finansije Distrikta [u vezi sa isplatama za izgubljene sudske sporove], koja je povučena jer nije bilo predstavnika Direkcije.

  Prošlog četvrtka na pripremnom sastanku zastupnika utvrđen je dnevni red od 18 tačaka.

  U odnosu na predloženi dnevni red, povučen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Distrikta – po hitnom postupku [na prijedlog skupštinske Komisije za javnu sigurnost i nadzor nad radom Policije], jer su predstavnici međunarodne zajednice u BiH zatražili da ga, zajedno sa brčanskim političkim akterima i predstavnicima Policije, razmotre a, ukoliko bude potrebno, dopune odnosno poboljšaju.

  Zabrana pušenja na javnim mjestima

  U dnevni red nije ušla ni Informacija o poštovanju Odluke o ograničavanju upotrebe svih duhanskih proizvoda u službenim prostorijama Skupštine [prijedlog zastupnice Lidije Ljubojević], zbog toga što se na sjednici našao Nacrta zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu – prvo čitanje, na prijedlog Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke [SDS], kojem pripada Ljubojević.

  U dnevni red je uvrštena navedena Informacija Direkcije za finansije Distrikta [u vezi sa isplatama za izgubljene sudske sporove], pa se na kraju došlo do ukupno 17 tačaka dnevnog reda.

  Skupština je podržala Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu, te bi se do procedure drugog čitanja putem amandmana trebala olakšati njegova primjena.

  Zastupnici su usvojili sedam prijedloga odluka o utvrđivanju javnog interesa, te razmatrali tri izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja dva odjela Vlade i Kancelarije za upravljanje javnom imovinom za 2016. godinu.

  Data je saglasnost na Odluku o dopuni Odluke o osnivanju te Odluku o dopuni Statuta Javnog preduzeća Komunalno Brčko.

  Razmatran je Izvještaj revizije učinka “Grantovi udruženjima građana, nevladinim organizacijama i drugim neprofitnim organizacijama u periodu od 2014. do 2016. godine”, te usvojen Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Distrikta na dan 31.12.2016. godine.

  Nastavak 18. redovne, kao i 19. redovna sjednica Skupštine, trebale bi biti održane 8. novembra.

   

   

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović - Krši
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = two