More

  Skupština Brčko distrikta: Redovna sjednica 31. januara

  Pred zastupnicima će se naći nekoliko nacrta zakona u prvom čitanju, među kojima Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Šefovi zastupničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak su utvrdili dnevni red 24. redovne sjednice Skupštine, koja je zakazana za 31. januar.

  Pred zastupnicima će se naći nekoliko nacrta zakona u prvom čitanju, među kojima Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

  „Riječ je o važnim zakonima koji će kvalitetnije urediti ove oblasti i između ostalog obezbijediti kvalitetnije upravljanje dijelom budžeta koji se odnosi na socijalna davanja“, rekao je u izjavi medijima predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije].

  Predviđeno je i razmatranje Nacrta zakona o izmjenama Zakona o Pravobranilaštvu i Nacrta zakona o plaćama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca u Pravobranilaštvu Distrikta u drugom čitanju.

  Prijedlog budžeta

  Na ovoj sjednici će se ponovo naći i tačka – razmatranje Prijedloga budžeta za 2018. godinu, što će biti slučaj sve do njegovog konačnog usvajanja.

  „Dogovorili smo da se na ovoj sjednici raspravlja o prihodovnoj strani i materijalnim troškovima. Imat ćemo dovoljno vremena da obavimo nekoliko skupštinskih rasprava o Budžetu, što će paralelno s javnim raspravama doprinijeti korigovanju predloženog Budžeta, kako bi se došlo do najkvalitetnijih rješenja prilikom njegovog usvajanja krajem marta“, rekao je Kadrić.

  Set antikorupcionih zakona

  Na pripremnom sastanku bilo je riječi i o setu antikorupcionih zakona koji će, kako je najavljeno, uskoro biti vraćeni iz skupštinske procedure na doradu, kako bi se, najvjerovatnije u februaru, ponovo našli pred zastupnicima.

  „Jedino mi u BiH kasnimo sa usvajanjem seta antikorupcionih zakona. Imali smo vrlo dinamičan pristup i pripremljene radne verzije zakona koji su bili u parlamentarnoj proceduri. Došlo je do neslaganja dijela poslaničkih klubova s formiranjem tijela koje će se baviti primjenom ovog zakona i imati funkciju zaštite osoba koje prijavljuju korupciju. S druge strane, imamo prijedlog da to tijelo bude formirano od zaposlenih u javnoj administraciji i institucijama Distrikta i da radi u komisijskom sastavu. Prvi koncept za koji sam i ja bio očito neće moći dobiti podršku i zato smo primorani da zakone vratimo na doradu i imamo obećanje gradonačelnika da će to uskoro biti urađeno“, rekao je predsjednik Kadrić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = eighty