More

  Skupština Brčko distrikta razmatrala Prijedlog budžeta za 2018.

  Usvojena je Odluka o održavanju javne rasprave, na prijedlog skupštinske Komisije za budžet, kojom je predviđeno da se javna rasprava realizira u tri termina u brčanskom Domu kulture.

  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu, na sedmoj vanrednoj sjednici, razmatrala je Prijedlog budžeta Distrikta za 2018. godinu kao jedinu tačku dnevnog reda na ovoj sjednici.

  Usvojena je Odluka o održavanju javne rasprave, na prijedlog skupštinske Komisije za budžet, kojom je predviđeno da se javna rasprava realizira u tri termina u brčanskom Domu kulture.

  Za ovu odluku glasalo je 17 zastupnika, dva su bila protiv, a pet uzdržano.

  Zastupnik opozicione Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH] Esad Atić predložio je da se poveća broj termina javne rasprave i na taj način Budžet približu većem broju stanovnika Distrikta, što nije prihvaćeno.

  Budžet do kraja marta

  Zastupnik Partije demokratskog progresa Siniša Golić, također član opozicije, u svojoj diskusiji je kazao da smatra da je ovogodišnji predloženi budžet bolji nego prethodni, ali da nisu napravljeni neki veći pomaci.

  Iako bi budžet ove godine trebao biti usvojen ranije nego prethodnih godina, zastupnik Suad Burić [SDP BiH] je konstatirao da je i ovo kašnjenje.

  Prijedlog budžeta će se naći na dnevnom redu sjednica Skupštine u narednih dva mjeseca, kako je to zakonom propisano, a o konačnoj verziji zastupnici bi se trebali izjasniti krajem marta.

  Prema nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o budžetu, rok za donošenje budžeta je 31. mart, dokad važi odluka o privremenom finansiranju koja je usvojena krajem decembra 2017.

  Prijedlog budžeta preko 215 miliona

  Vlada Distrikta 17. januara usvojila je Prijedlog budžeta za 2018. godinu, u iznosu od 215.680.251 konvertibilnih maraka.

  Gradonačelnik Siniša Milić u srijedu je u izjavi medijima kazao da je “predloženi budžet rezultat kompromisa između potrebe da imamo što kvalitetniji budžet i da budžet donesemo što ranije, u ovim zakonskim rokovima”.

  “Generalno mislim da možemo biti zadovoljni, budući da je po prvi put možda izdvojeno u samom prijedlogu budžeta novih 18,6 miliona [konvertibilnih maraka] kapitalnog budžeta. Postoji i ta mogućnost da se kroz javne rasprave i učešće drugih ovlaštenih predlagača sam prijedlog budžeta izmijeni na način da se prilagodi stvarnim potrebama građana, i ja sam siguran da ćemo mi na kraju dobiti takav budžet.”

  Istakao je da će se morati izmijeniti zakonski propisi koji reguliraju proceduru i sam sadržaj budžeta.

  “Vrijeme je da Brčko distrikt dobije programski budžet koji bi po svojoj strukturi sigurno bio drugačiji od ovoga. Ovo je maksimum koji se može izvući na osnovu postojećih zakonskih procedura”, rekao je Milić.

  Za grantove, subvencije i plaće blizu 150 miliona

  U predloženom budžetu planirani su rashodi za plaće u iznosu od oko 74 miliona maraka, slično kao i za grantove i subvencije, što ukupno iznosi blizu 150 miliona maraka.

  “Po pitanju strukture i ukupnog iznosa grantova izvršili smo određene promjene. Biće tu potrebno još odrediti i sličan pristup od strane drugih predlagača, da ne bismo na kraju imali istu situaciju kao prethodne godine”, kazao je Milić, dodavši da su po ovom pitanju učinjeni određeni pomaci.

  Naglasio je da je prijeko potrebno donošenje posebnog zakona ili odluke koja bi regulirala dodjelu grantova.

  “Mi smo u fazi pripreme tog dokumenta, koji bi bio ponuđen na usvajanje Vladi i Skupštini.”

  Zakon o plaćama

  Tokom skupštinske diskusije zastupnik Stranke demokratske akcije Admir Mujkanović dotakao se problema sa razlikom u plaćama na istim ili sličnim pozicijama u javnoj upravi, naglasivši nužnost što skorijeg donošenja novog Zakona o plaćama.

  “Bilo je pojedinačnog iskakanja kada su u pitanju visine plaća, ali opet smatram da ćemo mi kroz Zakon o platama, koji je također u proceduri donošenja, uspjeti da iznivelišemo te razlike… Ono što ostaje problem su institucije na koje Vlada nema uticaja, čije plate su ostale izvan ovakve ili slične rasprave. Sad se postavlja pitanje da li riječ o sistemskom pristupu ako se samo izdvajaju plate u javnoj upravi i tretiraju kao nešto što opterećuje budžet, dok oni drugi koji su po svojim primanjima mnogo izdašniji [pravosuđe, Policija, Skupština] ostaju izvan ovakvih ili sličnih rasprava”, izjavio je gradonačelnik Milić.

  Za plaće u predloženom budžetu je planirano oko 13 miliona maraka više nego prošle godine zbog angažmana novih izvršilaca, najvećim dijelom u Odjelu za javnu sigurnost, pojasnio je Milić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = forty two