More

  Skupština Brčko distrikta: ‘Oborene’ izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima

  Protiv izmjena i dopuna ovog zakona glasalo je 14 zastupnika, osam ih je bilo za, a tri uzdržana.

  Na današnjoj 19. redovnoj sjednici Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine “oborila” je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima u prvom čitanju, nakon brojnih pauza koje su trajale nekoliko sati.

  Protiv izmjena i dopuna ovog zakona glasalo je 14 zastupnika, osam ih je bilo za, a tri uzdržana.

  Protiv su bili zastupnici Stranke demokratske akcije [SDA], Saveza za bolju budućnost [SBB], Stranke za Bosnu i Hercegovinu [SBiH], Socijalističke partije [SP], Partije demokratskog progresa [PDP] te nezavisni zastupnici Adnan Drapić, Branislav Marković, Alija Denjagić i Ćazim Dačaj.

  Za su bili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD], koalicije Srpska demokratska stranka-Narodni demokratski pokret [SDS-NDP] i Brčanskog demokratskog pokreta [BDP], dok je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine [HDZ BiH] bila uzdržana.

  Glasanju nisu prisustvovali zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH], Hrvatske seljačke stranke [HSS] te po jedan zastupnik SNSD-a i koalicije SDS-NDP.

  Presuda Apelacionog suda

  Odlukom Apelacionog suda Brčko distrikta, 29. septembra, utvrđena je nestatutarnost i nezakonitost Odluke “Puteva Brčko” o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta i Cjenovnika usluga parkiranja u Distriktu.

  Apelacioni sud je utvrdio neusklađenost Odluke “Puteva Brčko” [doplatna karta] i Cjenovnika kojim je propisana cijena doplatne karte sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o obligacionim odnosima Distrikta, kao i neusklađenost Odluke [blokiranje i deblokiranje, prinudno premještanje i čuvanje prinudno premještenih vozila] i Cjenovnika kojim su propisane cijene blokiranja i deblokiranja vozila te premještanja i čuvanja vozila na odlagalištu sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Distrikta.

  Ispoštovati sudsku presudu

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [SDA] kazao je u izjavi medijima da ponekad “postoji potreba da se usaglašavaju određeni politički stavovi u vezi sa propisima”.

  “Zakon o komunalnim djelatnostima nije usvojen iz razloga što smo cijenili da je nužno da se u prvom koraku ispoštuje sudska presuda. Ovim prijedlogom ta presuda nije ispoštovana. Nije bilo drugačijeg izlaza iz ove tačke dnevnog reda, iako sam predlagao da se ona povuče”, izjavio je on, dodavši da vjeruje “da ćemo brzo doći do rješenja da inkorporiramo sve elemente sudske presude, kako bi Javno preduzeće moglo nastaviti svoju djelatnost pružanja usluga parkinga”.

  U ime Vlade Brčko distrikta, koja je predlagač ovog zakona, šef Odjela za komunalne poslove Mićo Stevanović kazao je u izjavi medijima da se “ovdje očigledno radi o nerazumijevanju nekih ljudi”.

  “Prijedlog Zakona je na Vladu upućen skoro mjesec dana prije nego što je pročitana apelaciona presuda. I on kao takav je urađen u skladu sa smjernicama koje je prethodna vlada donijela, i nije mogao biti napravljen ni na jedan drugi način, osim u skladu sa smjernicama koje je ova vlada preuzela”, izjavio je on, dodavši da je Vlada nakon presude bila stava da Zakon proslijedi u skupštinsku proceduru, gdje bi se amandmanskim djelovanjem ispravio u drugom čitanju.

  Istakao je da se u predloženom Zakonu sa presudom treba uskladiti samo član koji se tiče doplatnih karata.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = one