Skupština Brčko distrikta o korupciji

  Ova tema je izazvala višesatnu diskusiju i oprečne stavove na relaciji vlast - opozicija, a jedino sa čime su saglasni svi zastupnici - korupcija u Distriktu postoji i protiv nje se treba što jače boriti.

  Upućen je poziv cijeloj društvenoj zajednici da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema [Otisak.ba]

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas poslijepodne je na 16. redovnoj sjednici razmatrala Informaciju o realizaciji zaključka s okruglog stola o borbi protiv korupcije.

  Ova tema je izazvala višesatnu diskusiju i oprečne stavove na relaciji vlast – opozicija, a jedino sa čime su saglasni svi zastupnici – korupcija u Distriktu postoji i protiv nje se treba što jače boriti.

  - Reklama -

  Članovi Skupštinske komisije za borbu protiv korupcije, kazali su da se počelo raditi intenzivnije na ovom problemu, ali da oni neće biti istražni organi i sudije.

  Prema njihovim riječima, prvenstvena zadaća je detektirati potencijalni vid korupcije i proslijediti informacije istražnim organima, koji bi trebali raditi svoj posao profesionalno i odgovorno.

  Upućen je poziv cijeloj društvenoj zajednici da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema.

  Primjeri korupcije

  Članovi opozicije uputili su negativne kritike na način funkcioniranja i rezultate rada ove komisije, navodeći brojne primjere koje oni smatraju korupcijom.

  Bilo je riječi o trgovini utjecajem prilikom zapošljavanja, dodjeli podsticaja, budžetu, grantovima koje dodjeljuju zastupnici, izgradnji objekata…

  “Izgradnja nove zgrade Policije Brčko distrikta je najveći spomenik koji je vladajuća većina podigla korupciji u ovom gradu”, kazao je nezavisni zastupnik Branislav Marković.

  “Ova vladajuća većina u zadnjih pet godina je doprinijela najvećem stepenu korupcije”, naglasio je zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Suad Burić.

  Ribić: Opljačkana sva javna imovina putem privatizacije

  Predsjedavajući Skupštinske komisije za borbu protiv korupcije Adem Ribić [zastupnik Stranke demokratske akcije] iznio je zaključak Komisije kojim se traži da se u skupštinsku proceduru vrate još neusvojeni zakoni iz seta antikoruptivnih zakona.

  Istakao je da je u izradi strategija za borbu protiv korupcije, koja bi se, prema njegovim očekivanjima, trebala naći na sjednici Vlade Distrikta najviše za mjesec dana, a zatim i u skupštinskoj proceduri.

  Ribić je zaključio da je korupcija u Distriktu postala izražena ulaskom u proces privatizacije.

  “Bimeks i Bosnaplod su školski primjeri korupcije i kriminala. Opljačkana je sva javna imovina putem privatizacije”, kazao je on u izjavi medijima, dodavši da se nakon toliko godina teško može šta uraditi povodom toga, ali da će on stalno potencirati to pitanje.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + six = fourteen