More

  Skupština Brčko distrikta o korupciji

  Ova tema je izazvala višesatnu diskusiju i oprečne stavove na relaciji vlast - opozicija, a jedino sa čime su saglasni svi zastupnici - korupcija u Distriktu postoji i protiv nje se treba što jače boriti.

  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas poslijepodne je na 16. redovnoj sjednici razmatrala Informaciju o realizaciji zaključka s okruglog stola o borbi protiv korupcije.

  Ova tema je izazvala višesatnu diskusiju i oprečne stavove na relaciji vlast – opozicija, a jedino sa čime su saglasni svi zastupnici – korupcija u Distriktu postoji i protiv nje se treba što jače boriti.

  Članovi Skupštinske komisije za borbu protiv korupcije, kazali su da se počelo raditi intenzivnije na ovom problemu, ali da oni neće biti istražni organi i sudije.

  Prema njihovim riječima, prvenstvena zadaća je detektirati potencijalni vid korupcije i proslijediti informacije istražnim organima, koji bi trebali raditi svoj posao profesionalno i odgovorno.

  Upućen je poziv cijeloj društvenoj zajednici da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema.

  Primjeri korupcije

  Članovi opozicije uputili su negativne kritike na način funkcioniranja i rezultate rada ove komisije, navodeći brojne primjere koje oni smatraju korupcijom.

  Bilo je riječi o trgovini utjecajem prilikom zapošljavanja, dodjeli podsticaja, budžetu, grantovima koje dodjeljuju zastupnici, izgradnji objekata…

  “Izgradnja nove zgrade Policije Brčko distrikta je najveći spomenik koji je vladajuća većina podigla korupciji u ovom gradu”, kazao je nezavisni zastupnik Branislav Marković.

  “Ova vladajuća većina u zadnjih pet godina je doprinijela najvećem stepenu korupcije”, naglasio je zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Suad Burić.

  Ribić: Opljačkana sva javna imovina putem privatizacije

  Predsjedavajući Skupštinske komisije za borbu protiv korupcije Adem Ribić [zastupnik Stranke demokratske akcije] iznio je zaključak Komisije kojim se traži da se u skupštinsku proceduru vrate još neusvojeni zakoni iz seta antikoruptivnih zakona.

  Istakao je da je u izradi strategija za borbu protiv korupcije, koja bi se, prema njegovim očekivanjima, trebala naći na sjednici Vlade Distrikta najviše za mjesec dana, a zatim i u skupštinskoj proceduri.

  Ribić je zaključio da je korupcija u Distriktu postala izražena ulaskom u proces privatizacije.

  “Bimeks i Bosnaplod su školski primjeri korupcije i kriminala. Opljačkana je sva javna imovina putem privatizacije”, kazao je on u izjavi medijima, dodavši da se nakon toliko godina teško može šta uraditi povodom toga, ali da će on stalno potencirati to pitanje.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 40 = forty one