More

  Skupština Brčko distrikta o grantovima

  Preporuka Pravobranilaštva je da iznos grantova bude određen procentima u odnosu na visinu usvojenog budžeta.

  - Advertisement -

  Grantovi koji se izdavajaju iz budžeta Distrikta po različitim osnovama bili su predmet rasprave u Skupštini Brčko distrikta. Ona je proistekla nakon što je iz Pravobranilaštva upućen dopis Vladi i Skupštini kojim je sugerisano da ovaj segment finansijskih izdvajanja treba biti mnogo kvalitetnije uređen.

  Glavna pravobraniteljica je, obrazlažući pismo koje je upućeno, istakla da je ono rezultat postupanja Pravobranilaštva i njegove zakonom određene nadležnosti, kako bi se suzbile štetne pojave po imovinu i finansijski interes Distrikta.

  “Da se pokuša iznaći mogućnost prije svega redukovanja ovih sredstvava koja se daju u četiri pravca: pojedincima, neprofitnim organizacijama, javnim preduzećima i privatnim preduzećima. Tu imamo veći dio davanja koji je potkrijepljen zakonima i imaju osnova ali imamo i dio koji nije propisan zakonima”, rekla je glavna pravobraniteljica Ilinka Gavrić.

  Preporuka Pravobranilaštva je da iznos grantova bude određen procentima u odnosu na visinu usvojenog budžeta. Tokom diskusija po ovom pitanju niko nije sporio potrebu da se o ovome govori, ali i konkretno radi, mada je sve to moglo biti i ranije pokrenuto. Ovdje nisu sporni grantovi koji se izdvajaju za podsticaje, subvencije, socijalna davanja i slično, nego oni koji se odnose na pojedince i neprofitne organizacije, a dodjeljuju se amandmanski prilikom usvajanja budžeta.

  “Na žalost, smatram da tu u isti koš stavljamo različite organizacije koje žele da opravdaju svrhu postojanja te doprinose i one koje apsolutno ništa ne rade i koriste novac za sebe ili za one koji im predlažu. Rješenje je u promjeni strukture budžeta, da se definišu procentualni iznosi”, rekao je Siniša Golić, PDP.

  “Ta se praksa mora mijenjati. Čvrsto smo opredijeljeni za to, mislim i kompletna parlamenatna većina, ova trenutačna ako mogu tako kazati i uopšte govoriti, je tog stajališta. Mislim da ćemo uspjeti u procedurama donošenja budžeta stvar postavio na pravi način. Grantovi ne mogu imati ovaj iznos koga imaju sada”, rekao je Šemso Saković, SBB.

  “Vrlo je važno da tu stigmu potencijalnih koruptivnih aktivnosti, ako ih ima, otklonimo od sebe tako što ćemo izmijeniti zakonske ili donijeti nedostajuće propise kako bi zaštitili i sebe i ukazali javnosti da smo se spremni suočiti sa takvim pojavama i otkloniti ih iz našeg političkog ponašanja”, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

  Suština je svakako bolja kontrola namjene i utoška sredstava. Po nalogu gradonačelnika, na potezu je Direkcija za finansije koja treba pripremiti cjelovitu informaciju sa prijedlogom mjera za rješavanje problema.

  “Poslanici će kroz svoje djelovanje i izjašnjavanje pokazati da li su deklarativno ili stvarno opredijeljeni za ono što ćemo mi kao Vlada predložiti. Ne interesuje me prazna priča. Hoću da se donesu akti koji će ovo urediti”, zaključio je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 2 = eighteen