Skupština Brčko distrikta BiH: Nije učinjen iskorak u nabavci neophodne dijagnostičke opreme

Skupština Brčko distrikta BiH počela je u srijedu 20. maja 2020. godine 63. redovnu sjednicu. 

Poslanici su razmatrali Informaciju o aktivnostima Kriznog štaba na prevenciji zarazne bolesti virusa korona. 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović i šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekli su da je epidemiološka situacija stabilna i zadovoljavajuća. 

„Trenutna  situacija je povoljna i u našem planu popuštanja mjera trebalo bi da nastupi treća faza, a to je puštanje u rad dječijih igraonica, teretana u zatvorenom prostoru i treninga. Ne smijemo zaboraviti da ovo može da se vrati i da moramo poštovati sve preporuke koje smo  donijeli“, rekla je Nikolićeva. 

Dodala je da će Krizni štab razgovarati o narednim fazama i da će jedna od tema biti labavljenje prelaska preko granice u smislu ukidanja četrnaestodnevne samoizolacije.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine rekao je da je Skupština iskazala podršku Kriznom štabu za do sada učinjeno kao i da se tokom cjelodnevne rasprave došlo do spoznaje da nije učinjen iskorak u nabavci neophodne dijagnostičke opreme za potrebe Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“.

„To se posebno odnosi na tretiranje pacijenata koji eventualno budu pozitivni na koronavirus. Također, porazno je bilo spoznati da imamo dvije procedure nabavke dva CT aparata sa istim karakteristikama što je nevjerovatan apsurd koji će nam neko morati obrazložiti i insistirat ćemo na tome“, rekao je predsjednik Kadrić. 

Skupština je donijela Zaključak da u roku od pet dana Vlada i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ izađu pred Skupštinu s cjelovitom informacijom o ovom slučaju. 

Autor: Skupština Brčko distrikta BiH