More

  Skupština Brčko distrikta BiH: Na 4. redovnoj sjednici o sukobu interesa

  Na pripremnom sastanku šefova poslaničkih klubova utvrđen je dnevni red za četvrtu redovnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta BiH od dvadeset sedam tačaka, saopšteno je danas iz ove institucije.

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je najznačajnija tačka predloženog dnevnog reda Prijedlog budžeta Distrikta za 2021. godinu, te da će se osim toga, razmatrati i Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u prvom čitanju.

  Postojanje tog institucionalnog mehanizma za sprečavanje konflikta interesa kod nosilaca javnih funkcija je glavno obilježje bilo koje demokratske vlasti, ali i uslov za postojanje demokratske vlasti. Očekujemo živu diskusiju na tu temu. Siguran sam da će od strane poslaničkih klubova doći određen broj amandmana. Određeni amandmani najavljeni su i od strane Vlade.

  Predsjednik Milić je rekao da će se u prvom čitanju razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji, po kojem će se pravilnik donositi za duži period, a ne, kao do sada, svake godine.

  Podsjetio je da će Skupština razmotriti Prijedlog zakona o Sudskoj policiji u drugom čitanju, informacije o procesu zapošljavanja u institucijama Distrikta Brčko i o mogućnosti obezbjeđenja transporta preko graničnog mosta Brčko-Gunja za teretna vozila bez tereta, te nekoliko odluka o proglašenju javnog interesa.

  Četvrta redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH održat će se u srijedu, 10. marta, po okončanju treće redovne sjednice, navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci