Skenirajmo korupciju u Brčkom

Foto-ilustracija

Proces javne nabavke CT aparata za zdravstvo u Brčko distriktu nakon godina bezuspješnih pokušaja napokon je završen. Struka kaže da ovaj uređaj ispunjava sve potrebne karakteristike, te je ova lokalna zajednica zaustavila odliv novca, koji se usljed njegovog nedostatka slivao u privatne kliničke centre. Međutim, ostaje neriješeno pitanje procesa javnih nabavki, jer se sumnja u brojne koruptivne radnje u ovoj oblasti.

Zbog žalbe da je jedan od ponuđača favorizovan u postupku, poništen je tender za javnu nabavku aparata za magnetnu rezonancu, koji je uz CT aparat godinama neophodan brčanskom zdravstvu. Postupak za nabavku tog uređaja trajao je više od tri godine, stoga iz nevladinog sektora sa razlogom sumnjaju u koruptivne radnje.

“Vjerujem da će u nabavci magnetne rezonance taj manevarski prostor ljudi koji na neki način možda razmišljaju u tom smjeru biti što manji”, izjavio je Damjan Dundžić, koordinator projekta “Skenirajmo korupciju”.

Posao istražnih organa je da utvrde i ukoliko postoje dokazi, procesuiraju određene nezakonite radnje, a obaveza svih građana je da ih prijave, naglašavaju iz Vlade Distrikta.

“Bilo bi dobro da svoja stručna mišljenja prijave kako Odjeljenju za zdravstvo, ali svakako da u ovom trenutku mora biti prioritet za prijavu i Policija Brčko distrikta BiH, koja sprovodi istragu po nalogu Tužilaštva, ali zašto da ne i Tužilaštvo”, navodi Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.

Udruženje građana Demos nakon okončanja projekta “Skenirajmo korupciju” planira da nastavi sa sprovođenjem jedne od uloga nevladinog sektora, a to je borba protiv negativnih društvenih pojava.

“Želimo da svi zajednički djelujemo protiv koruptivnih radnji na način da, evo konkretno kada su u pitanju ugovori o privremenim i povremenim poslovima, gdje su radnici, na veliku našu žalost, uposleni u javnim institucijama, a nisu zdravstveno osigurani, što može ugroziti život pojedinih radnika”, upozorava Božidar Jović, predsjednik Demosa.

U tom zadatku trebala bi pomoći i nedavno formirana Kancelarija za prevenciju korupcije u Brčko distriktu, a dodatni podstrek daje i potpisani memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije između Distrikta i Ambasade SAD-a u BiH. Iz Kancelarije visokog predstavnika naglašavaju da je nulta tolerancija prema korupciji preduvjet za postizanje prosperiteta u Brčkom.

Novinar: Adis Mujdanović
--