More

  Skandalozni zaključci VSTV-a: Tužioci i sudije koji bi procesuirali političare mogu biti smijenjeni po kratkom postupku!

  Samo uvrštavanje te informacije i rasprava o "sumnjivoj ratnoj prošlosti" bošnjačkih sudija i tužilaca je ocijenjeno kao skandalozno, što ipak nije spriječilo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da instrukciju svojih političkih nalogodavaca realizira do samog kraja.

  - Advertisement -

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH želi smjenjivati sudije i tužioce bez prethodno utvrđene odgovornosti na osnovu provedenog disciplinskog postupka.

  Jedan je to od danas usvojenih zaključaka VSTV-a, zasnovanih na Informaciji Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske (RS) o “ratnoj prošlosti sudija i tužioca”.

  Samo uvrštavanje te informacije i rasprava o “sumnjivoj ratnoj prošlosti” bošnjačkih sudija i tužilaca je ocijenjeno kao skandalozno, što ipak nije spriječilo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da instrukciju svojih političkih nalogodavaca realizira do samog kraja.

  – VSTV će zatražiti od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da, po hitnoj proceduri, izvrše dopunu člana 44. Zakona o VSTV-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka – glasi sporni zaključak.

  Član 44. Zakona o VSTV-u predviđa mogućnost poništavanja odluke o imenovanju sudije ili tužioca nakon donošenja te odluke, ali samo do trenutka preuzimanja dužnosti. Izmjena tog člana, u skladu sa današnjim prijedlogom VSTV-a, bi značila da Vijeće može smijeniti sudiju ili tužioca bez prethodno utvrđene odgovornosti, već isključivo na osnovu mišljenja većine članova VSTV-a.

  Šta bi prihvatanje takvih izmjena značilo u praksi? U hipotetičkoj situaciji u kojoj bi Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv, primjera radi, Milorada Dodika, VSTV bi mogao smijeniti postupajućeg tužioca bez utvrđene disciplinske odgovornosti ili prekršaja, već na osnovu, recimo, “sumnjive ratne prošlosti” ili na drugačiji način definirane etičke nekompatibilnosti tužioca.

  Na isti način bi se mogle sankcionirati i sudije koje bi donijele osuđujuće presude protiv pripadnika političkih struktura koje podržavaju pojedine članove VSTV-a. Zakonito utvrđivanje postojanja disciplinskog ili bilo koje druge vrste prekršaja ne bi bilo neophodno za njihovu smjenu već isključivo “dobra volja” dovoljne većine članova VSTV-a.

  Prihvatanje ovakvog zaključka i njegovo integriranje u Zakon o VSTV-u bi značilo apsolutno uskraćivanje slobode sudijama i tužiocima koji bi, uslijed prijetnje represivnim mjerama, donosili odluke usklađene sa potrebama onih koji kontroliraju rad članova VSTV-a.

  Bez obzira na to da li će Ministarstvo pravde BiH, Vijeće ministara BiH i u konačnici Parlamentarna skupština BiH slijediti današnji zaključak VSTV-a, posljednji potezi Milana Tegeltije i njegovih istomišljenika u Vijeću su dovoljni za potpuno uklanjanje upitnosti postojanja njihovih veza sa političkim strukturama kojima je od velikog interesa zaštita od eventualnih sudskih procesa.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = two