Sjednica mješovitog Energetskog komiteta Srbije i RS: Uskoro zajedničko preduzeće za izgradnju HE Foča i Paunci

  Izgradnja dvije hidroelektrane koštaće oko 245 miliona evra.

  Elektroprivrede Republike Srpske i Srbije formiraće zajedničko preduzeće za izgradnju dvije hidroelektrane (HE) na Drini – Foča i Paunci, za čiju izgradnju je potrebno oko 245 miliona evra, javlja Anadolu Agency (AA).

  O tome su danas razgovarali Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije koji su predsjedavali četvrtom sjednicom mješovitog Energetskog komiteta Srbije i RS.

  Đokić je objasnio da je prema trenutnim planovima predviđeno učešće Srbije u projektu od 51 odsto, a RS od 49 posto, za šta će biti korištena kreditna sredstva, ali da će odnosi biti naknadno uređeni.

  Vlada RS juče je dodjelila koncesije za HE Foča i Paunci Elektroprivredi RS koja će sa Elektroprivredom Srbije formirati zajedničko preduzeće. Predviđena snaga HE Foča je 44,15 MW, a Paunci 43,25 MW.

  “Čvrstog smo uvjerenja da je ovo ostvariv projekat i koji ćemo moći da završimo u narednih nekoliko godina”, rekao je Đokić i najavio skoro raspisivanje tendera za izbor partnera za izgradnju HE Buk Bijela koja će se nalaziti uzvodno na Drini u odnosu na HE Foča i Paunci.

  Prema njegovim riječima planirano je da 11. februara ako tada bude zajednička sjednica Vlade RS i Srbije bude verifikovano sve što bude završeno po pitanji zajedničke izgradnje HE.

  Aleksandar Antić rekao je da je energetika jedna od najvažnijih komponenti u odnosima RS i Srbije.

  “Republika Srbija, najviše državno rukovodstvo daje snažnu podršku realizaciji ovog projekta i mi smo spremni da naše dvije kompanije razviju ove hidroelektrane. Pred nama je nekoliko konkretnih koraka koje ćemo brzo i efikasno realizovati, prvo je da EP RS potpiše ugovor o koncesiji i počinju teći rokovi za formiranje koncesionog preduzeća, a EP Srbije je spremna da sa EP RS formira zajedničko preduzeće i krene u razvoj i realizaciju projekta.

  Na današnjem sastanku potvrđeno je i da će biti potpisan ugovor između preduzeća “Srbija gas” i “Gasprometa” Pale, da će novi sastanak o ovom pitanju biti organizovan 30. januara.

  Govoreći o gasifikaciji RS, takozvanom “Turskom toku”, od Bijeljine ka zapadu do Novog Grada, a gasna mreža u RS-u bi trebalo da ima 325 kilometara. Đokić je istakao da je gasifikacija Bijeljine već završena i da se privodi kraju izgradnja priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljina, a slijedi izgradnja od Bijeljine ka Brčkom i dalje do Novog Grada što je dugoročni projekat.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine + one =