More

  Sjećanje na Mirsada Čačkovića, heroj umire samo jednom

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Elvir Čačković

  Na današnji dan 1995. godine u rejonu Lipovca poginuo je Mirsad Miće Čačković, komandir Palanačke čete. Iako godine prolaze, nabra ih se dvadesetčetiri od pogibije našeg voljenog komandira, gazije i heroja ali bol i praznina koja je ostala iza njega svakim danom sve je veća.

  Brčanska regija, a sa njom i pitomo selo Palanka, tokom zadnjeg rata dala je svojoj domovini veliki broj hrabrih i neustrašivih boraca. To su bili mahom obični ljudi, iz naroda, koji su prije agresije vodili jedan obični život zajedno sa svojim porodicama.

  Tokom rata, ti „obični ljudi“ su stali prvi na branik svoje domovine, te su izrasli u velike, hrabre i odvažne ratnike i komandante. Jedan od tih „običnih“ ljudi bio je i Palančanin Mirsad Čačković „Miće“, koji je svoj ratni put započeo zajedno sa svojim najboljim drugovima, Zahirović Senadom „Mačetom“ i Didić Nisadom „Niskom“ (poginuo 3.8.1994), najprije kao pripadnik Patriotske lige, odreda Palanka, te kasnije kao pripadnik Palanačke čete od njenog formiranja 4.5.1992. godine.

  Mirsad je prešao svoj ratni put od običnog borca, pa sve do komandira Palanačke čete. Kraći period je bio i na poziciji zamjenika komandanta 3. Bataljona 108. Brčanske brigade ARBiH, ali zbog ljubavi i poštovanja prema svojim Palanačkim borcima, te na njihovo insistiranje, nakon nekoliko mjeseci vratio se na čelo Palanačke čete.

  Sa svojim Palančanima, Mirsad je vodio mnoge uspješne bitke u tom teškom ratnom periodu. Tokom tih bitki je uništio dva agresorska tenka te oštetio jednu pragu. Bio je dvaput ranjavan, od toga jednom teže. Na čelu svojih Palančana uvijek je išao prvi, ne poznavajući strah. Zbog svoje vojničke vještine, sposobnosti i hrabrosti, bio je cijenjen, kako u Palanci tako i izvan nje, što nam potvrđuje podatak da je više puta bio nagrađivan i pohvaljen od strane svojih pretpostavljenih. U reportaži sedmičnika „Slobodna Bosna“ od 24.1.1994. godine, o Palanačkim borcima i njihovom komandiru Čačković Mirsadu-Mićetu, novinar Senad Avdić je zapisao sljedeće: „Na čelu ove čete hrabrih momaka iz Palanke, stoji heroj, dječijeg lica, a lavljega srca“.

  Mirsad Miće Čačković pripada grupi posebnih patriota vojnika svoje Domovine koji su među prvima shvatili značajnost borbe protiv agresora, te su među prvima stali u odbranu svog vatana i koji su na kraju dali ono sto je najsvetije – svoj život.

  Palanačka četa brojala je oko 300 boraca, dala je 29 šehida, 110 invalida, od čega više od 40 teških invalida. Tokom agresije Palanački borci uništili su 6 tenkova i 2 prage. Važili su za jednu od najboljih i najhrabrijih jedinica 108-215. VMTBR Armije Republike Bosne i Hercegovine. Posljednju bitku, Mirsad je vodio 25.9.1995. godine prilikom obilaska svojih boraca na rejonu Lipovca, pao je kao zadnji šehid na Brčanskom ratištu na braniku naše domovine. Dragi Allah ga je pozvao da stane na čelo svojih 28 saboraca i mještana koji su prije njega položili svoje živote kao šehidi na braniku svoje domovine. Dženaza našem heroju klanjana je 26.9.1995. u Palanci uz najveće vojne počasti, nikada Palanka i šira okolina nisu zapamtili veću dženazu, svi su došli da odaju počast najvećem Palanačkom sinu, gaziji i heroju. Nakon njegove smrti, njegovi saborci i rodbina su podigli spomen-ploču na njegovom mezaru u njegovu čast, te kao trajnu opomenu mladim generacijama, da se sjećaju svoga komandira i njegovih djela. Jer sve prolazi, samo su djela dobrih i posebnih Insana u teŠkim vremenima vječna. Neka ti je vječni rahmet Gazijo, sve dok živimo mi živjeće i tvoja djela.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = four