Situacija u Prijedoru znatno bolja: Nivo Sane ispod kritičnog nivoa

  - Tokom noći je došlo do pada vodostaja rijeke Sane koji trenutno iznosi 415 centimetara i on je ispod kritičnog nivoa. Također, i vodostaji ostalih rijeka su ispod kritičnog nivoa, rekao je šef odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ

  Foto: AA

  Situacija na području grada Prijedora jutros je znatno bolja u odnosu na prethodni dan, a vodostaj rijeke Sane trenutno iznosi 415 centimetara, što je ispod kritičnog nivoa, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) šef odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ.

  “Možemo reći da je situacija na području grada Prijedora znatno bolja i poboljšana u odnosu na prethodni dan. Tokom noći je došlo do pada vodostaja rijeke Sane koji trenutno iznosi 415 centimetara i on je ispod kritičnog nivoa. Također, i vodostaji ostalih rijeka su ispod kritičnog nivoa”, izjavio je Vranješ za AA.

  S obzirom na smanjen nivo padavina i povoljna meteorološka predviđanja očekuje se da će i u daljnjem periodu doći do pada vodostaja rijeke Sane.

  “Usljed smanjenja nivoa vodostaja kod određenog broja stambenih objekata u kritičnim zona došlo je do povlačenja plavnih voda tako da je još uvijek značajan broj objekata u ovim zonama još uvijek poplavljen”, istakao je Vranješ.

  Određeni broj objekata u naseljima Tukovi, Gomjenica, Raškovac, Brezičani i Bišćani i dalje je pod vodom.

  “Određeni broj objekata je još uvijek vodom. Sada su veći problem podzemne vode. Naše procjene govore da je oko polovine objekata, koji su bili zahvaćeni poplavama, oslobođeno i da je omogućen pristup tim objektima”, rekao je Vranješ.

  Konstatovao je da je prohodnost na svim magistralnim i regionalnim putevima obezbijeđena.

  “Još uvijek se otežano odvija saobraćaj na lokalnim putevima u poplavljenim područjima. Imamo problem sa snadbijevanjem strujom u naselju Raškovac”, pojasnio je Vranješ.

  Jutros je, kako je kazao, održan i Štab za vanredne situacije na kojem je razmatrano postojeće stanje.

  Među odlukama sa Štaba je i da se sada radi na ispumpavanju vode iz stambenih i poslovnih objekata na poplavljenom području.

  “Da se od strane komunalnog preduzeća i doma zdravlja počne s čišćenjem i higijenizacijom objekata zahvaćenim poplavama”, izjavio je Vranješ za AA.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = 30