Situacija na terenu nepromijenjena

  Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Edin Zaimović istakao je u izjavi medijima da je stanje na terenu nepromijenjeno od petka i da, osim na nekoliko mikrolokacija zbog podzemnih voda i u mjestu Drenova, nema poplava.

  Saša Tanić i Edin Zaimović [Ustupljeno Otisku]

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrala je u ponedjeljak na sjednici Kolegija Informaciju o stanju na terenu u vezi s aktivnostima koje su preduzete na zaštiti i spašavanju i nivou vodostaja rijeke Save tokom proteklog vikenda, javlja Otisak.ba.

  Štab civilne zaštite, koji je po nalogu gradonačelnika Siniše Milića kao komandanta Štaba aktiviran u petak, 23. marta, i dalje je u stalnom zasjedanju.

  Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Edin Zaimović istakao je u izjavi medijima da je stanje na terenu nepromijenjeno od petka i da, osim na nekoliko mikrolokacija zbog podzemnih voda i u mjestu Drenova, nema poplava.

  „Svake godine porastom vodostaja rijeka zaselak Drenova bude odsječen. Naše ekipe su u stalnoj saradnji sa stanovništvom u slučaju eventualnih potreba za evakuacijom ili dostave potrebnih namirnica“, istakao je Zaimović.

  On je dodao da topljenje snijega za sada nije mnogo uticalo na pritoke Save na području Distrikta te da je stanje zadovoljavajuće.

  Opadanje vodostaja Save

  Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Saša Tanić rekao je da su predstavnici Odjeljenja tokom vikenda pratili stanje i obilazili nasip.

  „Struka kaže da nema značajnijih promjena niti vidljivih znakova da bi postojala mogućnost za popuštanje dijela savskog nasipa na teritoriji Distrikta. U dužini od 5 km Sava nije došla ni do visine ljetnog nasipa. Stanje miruje i nije se mijenjalo u protekla dva dana“, dodao je Tanić.

  On je naveo da je u ponedjeljak ujutro na mjernoj stanici u Šamcu izmjeren nivo Save od 688 cm te da Crpna stanica „Đurići“ u Brčkom radi konstantno i da je nivo vode opao za 2 cm.

  „Sam nasip ne daje nikakve znakove eventualnog popuštanja. Mi smo ove godine uveli u posao izvođača za kompletnu rekonstrukciju i nadogradnju savskog nasipa, s tim što u ovim okolnostima ne možemo ništa raditi, osim pripremnih radnji. Kad se voda povuče detaljnije ćemo učvrstiti savski nasip na području Distrikta. Što se tiče ostalih lokacija u Orašju ili Županji ne znamo u kakvom je stanju njihov nasip jer nismo nadležni. Postoji mogućnost da, ukoliko eventualno tu dođe do nekih problema, imamo i mi posljedice. Očekujemo u narednom periodu da će pritoke biti u određenom porastu, mada ne očekujemo dramatične promjene. Stanje redovno pratimo i preduzimamo sve što je u našoj mogućnosti“, zaključio je Tanić.

  U Brčkom je i dalje na snazi Odluka o proglašenju redovnih mjera odbrane od poplava. Građanima u slučaju potrebe za informacijama ili pomoći na raspolaganju su brojevi Operativno-komunikacijskog centra 121 i 123.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = fourteen